Stilte voor de storm; Suriname profileert zich steeds vaker als een narco staat.
| snc.com | Door: F.M.
Oorzaak
De machtsstructuur in Suriname is in handen van groepen die veelal een drugsverleden hebben waarvan ze niet zijn afgekomen, er is ook nooit met deze structuur afgerekend.
Symptomen
Steeds vaker vinden cocaïnetransporten vanuit de zee en luchthaven van Suriname plaats naar Europa, de haven van Rotterdam, Schiphol en België in het bijzonder.
Analyse
Zowel binnen de regering van Suriname, het politie apparaat, het leger en de handhavende instanties bevinden zich direct of indirect exponenten die zich aan drugs delicten schuldig maken.
Casus 478 kg cocaïne aan de smaragd straat
Enkele Hoofdrollen:
1. Ruben Peiter: oud-commissaris van politie.
Zie artikel: Inspecteur en oud-commissaris van politie en tevens beveiliger van
vicepresident aangehouden in grote drugszaak
Op 1 sept. 2021 is aan de Smaragdstraat in Suriname 478 kg cocaïne aangetroffen. Dit gebeurde bij een inval die tegen 17.00u werd gepleegd op een adres in bovengenoemde straat in Paramaribo-Noord. De drugs lagen in een busje op het erf grenzend aan dat van Ronnie Brunswijk die chef is van de veiligheidsman, Inspecteur van politie Dennis Esajas.
Zie artikel: Grote hoeveelheid cocaïne aangetroffen bij woning Paramaribo-Noord
Er is terplekke een 31 jarige Dominicaanse vrouw aangehouden en in bewaring gesteld. Deze mevrouw blijkt een waardevolle getuige te zijn geweest bij de aanhouding van de criminelen
Zie artikel: Drugsinval gepleegd; vrouw in verzekering gesteld
Op 30 aug. 1999 hebben de Belgische en Surinaamse justitie van een internationaal verdrag gebruikgemaakt voor de opsporing en vervolging van Ruben Peiter, de commandant van de Surinaamse mobiele eenheid. Op verzoek van België heeft Interpol enkele dagen daarna een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Peiter wordt verdacht van de smokkel van 20 kilo cocaïne naar België.
Zie artikel: Leider drugskartel in Suriname aangehouden
Peiter is daarna via Frans Guyana gevlucht naar Suriname die geen uitleveringsverdrag heeft met andere landen.
Op de valreep van het vertrek van kabinet NDP-ABOP-PL op 29 april 2015 bevordert minister Edward Belfort van Justitie en Politie, de hoofdinspecteur Ruben Peiter tot commissaris van politie in Suriname. Peiter behoort daarmee tot een groep van vier hoofdofficieren met de op een na hoogste rang in het Korps Politie. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie, heeft de rang van hoofdcommissaris van politie, de hoogste rang in de Surinaamse politieorganisatie.
Zie artikel: Ruben Peiter bevorderd tot commissaris van politie
nb: Edward wist van het crimineel verleden van Ruben Peiter, maar ook van dat van zijn baas Ronnie en Bordo maar dat weerhield hem er niet van om Ruben te promoveren. Een tijd terug verkocht BELFORT nog auto’s vanuit zijn Perceel aan de Coesewijne straat: Peiter was de leverancier van alle auto’s aan BELFORT.
2. Dennis Esajas: Inspecteur van politie, beveiligingsman van Ronnie Brunswijk.
ennis had aan de Hogestraat iemand doodgeschoten in een gelegenheid aan de Hogestraat. Hij beriep zich toen op noodweer en kwam ermee weg. Vorige week is Dennis op voordracht van Atompai en Gentl, bevorderd tot inspecteur derde klasse. (Als Chan het doet mogen zij ook).
Tijdens de zitting van de onderraad voor personele aangelegenheden ontving bravo het nieuws:
Inspecteur en oud-commissaris van politie aangehouden in grote drugszaak. Bronnen dichtbij het onderzoek melden aan de krant dat het gaat om inspecteur van politie Dennis Esajas. (foto) en oud-commissaris Ruben Peiter.
De mannen zouden zijn aangehouden door een speciaal team onder leiding van de Surinaamse Procureur-Generaal (pg). De heren zijn gesommeerd door Linscheer en Ramlall zich te melden.
VP Ronnie Brunswijk is boos weggelopen uit Ministersraad vergadering zonder een woord te zeggen nadat hij het nieuws binnenkreeg dat ZIJN EIGEN VEILIGHEIDSMAN Dennis Esajas en politie commissaris Ruben Peiter, Hoofd Sponsor van DNA lid BELFORT zijn aangehouden ivm de 478 kilogram coke zaak. Bravo heeft zich teruggetrokken op Moengo ivm de aanhouding om zijn volgende stappen uit te zetten.
Dus na dit bericht ontvangen te hebben heeft Ronnie onverrichter zaken de bijeenkomst verlaten. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft de vergadering geen voortgang laten vinden woensdag. Hij en ministers van de ABOP/PL waren eveneens niet aanwezig op de regeringsvergadering, die normaal voortgang heeft gevonden. De vp om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij om persoonlijke redenen de vergadering van de RvM niet heeft gehouden en hij is eveneens niet geweest naar de regeringsvergadering onder leiding van president Chan Santokhi.
Ronnie verschanst zich nu achter zijn palissaden in Moengo. Stel je voor dat Ramlall en Linscheer hem ook sommeren om zich aan te melden voor een toelichting over hetgeen zich naast zijn erf afspeelt waarbij zijn directe beveiliger is betrokken.
Bij zijn vertrek merkte Brunswijk op vragen van journalisten het volgende op: De zitting van de Onderraad is uitgesteld, omdat er wat onduidelijkheden waren. Hij wil hier verder niet op ingaan. "Ik ga niet aan journalisten vertellen waarom de RvM niet is doorgegaan. Ik ga geen informatie daarover geven. Ik zal pas vergaderen nadat ik de president heb gesproken over aanpak van zaken", zegt de vicepresident. Hij vindt dat journalisten zelf moeten uitzoeken waarom er niet is vergaderd. "Ik ga geen commentaar geven". Hiermee gaf hij journalisten en onderzoekers de ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan.
Zie artikel: Brunswijk: Om persoonlijke reden geen voortgang RvM
13-10-21: Het Openbaar Ministerie (OM) maakt melding van "nog twee aanhoudingen in de case Smaragdstraat". De twee verdachten, oud-politiecommissaris Ruben Peiter en inspecteur van politie, Dennis Esajas, (beveiligingsman van vicepresident Ronnie Brunswijk) hebben beperkingen opgelegd gekregen.
Starnieuws heeft vernomen dat Peiter en Esajas het bestelbusje gereden hebben van Moengo naar de Smaragdstraat. Het spul is vermoedelijk afkomstig uit het uitgebrande vliegtuig dat ontdekt werd bij Adyumabergi. De piloten zijn niet achterhaald. Het bestelbusje met de hoge officieren reed probleemloos langs de checkpont van Stolkertsijver.
Zie artikel: OM legt beperking op aan Peiter en Esajas
3. Over Ronnie Brunswijk
Brunswijk is door de rechtbank van Haarlem, Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. Ook is Brunswijk in Suriname veroordeeld voor een bankoverval die hij gepleegd zou hebben tijdens de Binnenlandse Oorlog. In april 2012 stemde Brunswijk vóór de amnestiewet, die vervolging vanwege de zogeheten Decembermoorden, berechting onmogelijk moet maken.
Brunswijk krijgt 8 jaar voor cocaïnesmokkel. Volgens de rechtbank in Haarlem is bewezen dat Brunswijk het brein was achter drie cocaïnetransporten in 1996 en 1997, waarbij in totaal 61 kilo coke naar Nederland werd gesmokkeld.
Maar was de drugskoenoe in de familie bij Ronnie een incident? Zoon van Ronnie Brunswijk opgepakt met drugs staat in het Parool.De zoon van de Surinaamse politicus Ronnie Brunswijk is gisteren op de Surinaamse luchthaven opgepakt met 5,5 kilo cocaïnepasta in zijn bezit. Dat heeft de Surinaamse politie vandaag bevestigd. De 28-jarige Elton Brunswijk heeft de Nederlandse nationaliteit. Op de lokale nieuwssite Starnieuws zegt Brunswijk senior dat hij het erg vindt dat zijn zoon geprobeerd heeft drugs te smokkelen. Zoon Elton woont sinds zijn vierde jaar in Nederland en is dus niet dagelijks bij hem in de buurt, aldus Brunswijk.
Zie artikel: Zoon Ronnie Brunswijk opgepakt met drugs
'Ik vind het jammer dat Elton geen rekening heeft gehouden met mijn functie", aldus Brunswijk, die zegt zelf te gaan onderzoeken wie de drugs aan zijn zoon heeft gegeven.
4. Over Sergio Gentl:
14 mei 2019: 6Tegen hoofdinspecteur van politie Sergio Gentle tevens hoofd Regio Bijstandsteam (RBT) Suriname is aangifte gedaan in de kwestie van de aangehouden sportende politiemannen. De hulpofficier heeft zich schuldig gemaakt aan huisvredebreuk. Dit meldt de Surinaamse krant Dagblad Suriname.
Volgens de krant is de inspecteur op de bewuste dag van vrijdag 25 april zonder toestemming van de woningeigenaar het huis binnengedrongen om een huisonderzoek te verrichten. Bovendien heeft hij van zijn optreden op die bewuste avond geen proces-verbaal opgemaakt, zoals het Surinaams Wetboek van Strafvordering voorschrijft.
Volgens de vrouw des huizes heeft Gentle haar gestoten, ondanks zij geen toestemming aan hem had geboden. Zij laat weten aan de krant dat de politie niets bij hen heeft aangetroffen. De politie van Uitvlugt heeft op het achtererf van de familie de voetbal, waarover deze hele ruzie is begonnen, aangetroffen.
Zie artikel: AANGIFTE TEGEN HOOFD RBT SURINAME
5. Andere betrokkenen bij de cokehandel : de ex politieman(nen)
Zie artikel: Tweede verdachte aangehouden in ruim 230 kg drugszaak
Op 22 juli werden rechercheurs van de Narcotica Brigade ingeschakeld, nadat de douanerecherche eerder op die dag was gestuit op meer dan 230 kilogram cocaïne. Het verderfelijk spul bevond zich in een container tussen geschaafd hout dat gereed stond voor verscheping.
Op die dag werd volgens de Surinaamse politie ook al de 52-jarige truckchauffeur Frits S. aangehouden. Deze chauffeur bleek achteraf een ex-politieman te zijn. Het onderzoek in de zaak duurt voort.
De redactie van Waterkant.Net verneemt dat de douane na de vondst, de politie uren later pas in kennis stelde. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat belangrijke omstandigheden rondom het onderzoek zijn verstoord.
6. Militairen
Romaneo Kalidien: Luitenant in het Nationaal leger. Ruim 900 kilogram cocaïne onderschept te Tafelberg
Woensdag 28 april 2021 is te Tafelberg een hoeveelheid van ongeveer 902 kilogram cocaïne onderschept en in beslag genomen door een gemengde eenheid, bestaande uit leden van het Korps Politie Suriname (KPS) en andere veiligheidsdiensten. Dat heeft de Communicatie Dienst Suriname woensdag bekend gemaakt.
Bij deze actie is een buitenlander, een Cubaan, die ter plekke aanwezig was, aangehouden.
Zie artikel: Ruim 900 kilogram cocaïne onderschept te Tafelberg
Het RBT:
Voorlopig horen wij niets meer in de media of via het KPS over de voortvluchtige verdachte militair Romaneo Kalidien.
Of is hij zomaar van de aardbodem in Suriname verdwenen? Bronnen vermelden dat Romaneo na gevlucht te zijn in, de nabij gelegen bossen, samen met twee kompanen door het RBT is opgehaald en geholpen is bij zijn vlucht naar Guyana. Alleen ingewijden weten nu waar hij zich schuilhoudt. Bezoek zijn FB eens om te zien hoe groot hij leefde.
19 mei 2021 (crimesite Suriname).
De Surinaamse Militaire Politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor de aanhouding van een 40-jarige militair van het Surinaamse leger. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de ruim 903 kilo cocaïne die vorige maand diep in het oerwoud van het binnenland werd gevonden, op de Tafelberg.
De verdachte is Romaneo Kalidien. Hij wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, overtreding van de Wet verdovende middelen en overtreding van de Vuurwapenwet.
Het onderzoek wordt verricht door Surinaamse veiligheidsdiensten, in samenwerking met opsporings- en inlichtingendiensten van Suriname en Guyana en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).
Zie artikel: Romaneo Kalidien wordt opgespoord in Tafelberg-drugszaak
Conclusie
De machtsstructuur in Suriname is: Slecht georganiseerd en slecht gecoordineerd, bovendien wordt de indruk gewekt: etnisch geconcentreerd, hierdoor is het door en door verrot, de orde en veiligheid is moeilijk te handhaven of te garanderen.
Aanbeveling
Vervang de top van justitie, de minister, de VP, Reorganiseer de diensten die de orde moeten handhaven,
Maak regelgeving waarbij de machtsconcentratie bij vakbonden wordt verlicht. Ontzie niemand en stap af van nepotisme, een ander woord voor geaccepteerde corruptie. Verder moet nog heel veel gebeuren, maar Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd.
Opmerking
- Het zal zeer zeker een optie zijn dat deze regering de pijp aan Maarten geeft.
- Dit mag geen belemmering zijn voor goed bestuur.
- De NPS moet weer haar verantwoordelijkheid oppakken en zich zo nodig vernieuwen met nieuw leiderschap.
- Weer een regering vormen met ABOP, of PL mag geen optie zijn.
- Het vormen van een regering met NDP mond uit in zelf moord van de Surinaamse samenleving.
- Zorg voor versterking van partijen als DA91.
nb: Andere partijen hebben noch leiderschap, noch beleidsrichting getoond.
F.M.
| snc.com | Door: F.M.