• dinsdag 21 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Leider drugskartel in Suriname aangehouden

| Rd.nl | Door: Redactie

PARAMARIBO – Samenwerking tussen justitie en politie van Frankrijk en Suriname heeft de afgelopen week geresulteerd in de aanhouding van een hoofdverdachte van cocaïnesmokkel naar Europa. De Nederlandse man wordt verdacht van zeker vijf drugstransporten in 1998. Hij is vastgezet in een politiecel in Paramaribo.

Politiecommissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de Surinaamse politie, heeft dit gisteren via een radiostation in Paramaribo bevestigd. Verder onderzoek moet uitwijzen om hoeveel transporten en om welke hoeveelheden cocaïne het gaat.

Een zeer betrouwbare bron in het justitieel apparaat noemt de hoofdverdachte, een zekere M., de leider van een kartel. Hij zou al

jaren bezig zijn met cocaïnesmokkel naar Europa, voornamelijk naar Frankrijk. Het netwerk zou lopen via Frans Guyana, het oostelijke buurland van Suriname, dat een departement van Frankrijk is.

Momenteel bevindt zich een Franse onderzoekscommissie in Suriname. Haar aanwezigheid is mogelijk door het indienen van een rechtshulpverzoek. De Franse en Surinaamse justitie bereikten een akkoord op grond van de bepalingen van de Drugsconventie van Wenen.

Eerder hebben de Belgische en Surinaamse justitie van een internationaal verdrag gebruikgemaakt voor de opsporing en vervolging van Ruben Peiter, de commandant van de Surinaamse mobiele eenheid. Op verzoek van België heeft Interpol enkele dagen geleden een internationaal

arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Peiter wordt verdacht van de smokkel van 20 kilo cocaïne naar België.

 

bron: https://www.rd.nl/oud/990830home.html?pg=bui%2F990830bui09.html

| Rd.nl | Door: Redactie