• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Statistieken en gevolgen tabaksgebruik in Suriname alarmerend

| suriname herald | Door: Redactie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt aan op actie in Suriname ten aanzien van tabaksgebruik. Suriname staat op een kritiek punt, is aangegeven in verband met Wereld Anti-Tabaksdag, gisteren. Met een schrikbarend aantal van 500 doden per jaar als gevolg van tabak-gerelateerde ziekten in Suriname – goed voor bijna 12 procent van alle sterfgevallen – hebben de gevolgen van tabaksgebruik alarmerende proporties aangenomen, zoals blijkt uit een rapport van 2021 van het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNDP).

Het rapport onderstreept de ingrijpende gevolgen van tabak-gerelateerde ziekten voor de Surinaamse samenleving die families, vrienden en hele gemeenschappen in het algemeen treffen. Kanker, diabetes,

hart- en vaatziekten en longaandoeningen – aandoeningen waaraan tabaksgebruik in belangrijke mate bijdraagt – zijn meer dan bekend, maar tabak blijft een belangrijke risicofactor voor deze dodelijke aandoeningen. De gevolgen van tabaksgebruik reiken echter veel verder dan de directe gevolgen voor de gezondheid en eisen een zware tol van zowel individuen als het hele land. 

De WHO roept de Surinaamse regering, belanghebbenden en burgers op om zich te verenigen en prioriteit te geven aan tabaksontmoediging. Volgens het UNDP-rapport bedragen de uitgaven voor gezondheidszorg en het productiviteitsverlies als gevolg van tabaksgebruik in Suriname jaarlijks maar liefst SRD 508 miljoen. 

De onderzoeksresultaten van de afgelopen tien jaar zijn alarmerend: een op de vijf volwassenen rookt regelmatig, terwijl een op de acht kinderen van 13 tot 15 jaar experimenteert met tabak. In een klas met 32 dertienjarige kinderen gebruiken waarschijnlijk minstens vier leerlingen tabak. 

Als antwoord op deze urgente volksgezondheidscrisis krijgt de campagne van Wereld Anti-Tabaksdag 2023 een speciale betekenis voor Suriname, te weten: ‘Verbouw voedsel, geen tabak.’ Suriname staat volgens de WHO nu op een punt waar resolute actie nodig is om maatregelen ter bestrijding van tabaksgebruik te bekrachtigen en de goedkeuring van de Tabakswijzigingswet veilig te stellen. Dit beproefde beleid heeft het potentieel om levens te redden, de kosten van de gezondheidszorg te verminderen en aanzienlijke economische verliezen te voorkomen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie