• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatsolie investeert US$ 280.000 in Natin-gebouw

| suriname herald | Door: Redactie

Voor de opknapbeurt van het Natuurtechnisch Instituut (Natin) heeft Staatsolie NV een bedrag van ongeveer US$ 280.000 geïnvesteerd. Als reden voor deze investering geeft project engineer Jayant Khoenkhoen van Suriname Engineering Consultants, belast met het project, aan dat er veel aan het Natin-schoolgebouw gedaan moet worden.

Het project bestaat uit twee delen, legt Khoenkhoen uit. Het dak van de school bestond uit asbestplaten en dat moest eerst aangepakt worden. “Alles op het Natin is nieuw. Er is een compleet nieuwe kapconstructie geplaatst en er zijn ook andere ramen geplaatst. De kosten zijn erg hoog. De financiering komt alleen van Staatsolie NV,”

geeft hij aan.

Dit bedrijf investeert in het Natin vanwege de olie- en gasindustrie. Ook gebruikt Staatsolie het terrein van het Natin voor de olie- en gasstudenten. Het streven is om het project binnen 90 werkdagen op te leveren, zegt Khoenkhoen in gesprek met Suriname Herald.

Hij zegt verder dat Staatsolie ook wil investeren in het tweelinggebouw op het terrein dat behoort tot de lbo-school. Echter is er nog geen budget daarvoor. Hoewel beide gebouwen identiek zijn, is er veel meer werk nodig bij dit gebouw. Khoenkhoen merkt op dat het gebouw geen ramen heeft, waardoor het erg heet is. De ramen

zijn namelijk dichtgemetseld en er kan niet goed les worden gegeven.

Of dit bedrijf het project toegewezen krijgt, is nog niet duidelijk. Mocht dat het geval zijn, dan moeten de ramen weer worden geplaatst. Daarnaast moet er ook aan de lekkage worden gewerkt. “We hebben al een deel van het assessment uitgevoerd en het wordt een tenderproject,” vertelt Khoenkhoen.

Iwan Ganga, de algemeen directeur van het Natin, vertelt dat Staatsolie in het Natin investeert in opleidingen, apparatuur en het upgraden van de school. Het Natin is het enige instituut dat studenten aflevert op middelbaar beroepsgericht niveau. “Het Natin levert technici af in alle sectoren van het land. Ook leveren wij analisten af,” geeft Ganga aan.

De algemeen directeur laat verder weten dat het Natin breed anticipeert op de olie- en gasindustrie. Het Natin biedt 21 opleidingen aan.

| suriname herald | Door: Redactie