Schuldpositie SAIL ruim 15 miljoen US dollars
| waterkant | Door: Redactie
Het Surinaamse garnalen- en visverwerkingsbedrijf SAIL NV heeft een schuldpositie van ruim 15 miljoen Amerikaanse dollars. “Het omvat schulden, pensioenen en afkoop van arbeiders. Een team onderzoekt ook de optie om het bedrijf te verkopen als blijkt dat het in de toekomst niet in staat is om winstgevend te opereren en de financiële stabiliteit te garanderen.”
Dat zei president Chan Santokhi dinsdag bij de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA).
Er wordt veel nadruk gelegd op het behoud van de belangrijkste industrieën die van strategisch belang zijn voor de economie van Suriname. Volgens Santokhi is de
“Als de verkoop van SAIL werkelijk plaatsvindt, dan wordt dit gedaan met de garantie dat de nationale economie niet in gevaar komt en dat werkgelegenheid en strategische belangen behouden blijven. Een deskundig team werkt momenteel aan het evalueren van de haalbaarheid van de verkoop en de gevolgen daarvan”, aldus de president.
Volgens het staatshoofd is het beleid bij de parastatale bedrijven van cruciaal belang voor de nationale economie. Om parastatale bedrijven effectief en efficiënt te
Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het opstellen van een wettelijk kader met duidelijke richtlijnen voor de werking, transparantie en toezicht van parastatalen. Als het goed is, verwacht de president deze conceptwet reeds in januari 2025 op te sturen naar het parlement.
De bedoeling is om hiermee inzicht te krijgen in de financiële situatie van deze bedrijven en om te waarborgen dat hun middelen efficiënt worden besteed.
In oktober zei LVV-minister Sewdien dat indien dit staatsbedrijf van de hand wordt gedaan, er geen visserijactiviteiten op de locatie aan de Cornelis Jogbawstraat zullen worden toegelaten vanwege voortdurende klachten van omliggende ondernemingen en toeristen.
Gezien het toeristisch karakter van dit gebied, waar meerdere hotels naast elkaar zijn gebouwd, zou juist een hotelketen dit gebied moeten overnemen volgens de minister.
| waterkant | Door: Redactie