SANTOKHI: MAATSCHAPPELIJK MIDDENVELD CRUCIAAL VOOR HERSTEL NA DECEMBERMOORDENPROCES
| united news | Door: Redactie
Foto: President Chandrikapersad Santokhi.
Exponenten van het maatschappelijk middenveld zullen de komende tijd een cruciale rol spelen in het herstelproces van de Surinaamse samenleving na het vonnis in de zaak van de Decembermoorden.
Ook de nabestaanden van de vijftien slachtoffers zullen een belangrijke stem hebben. Het strafvonnis zal uitgevoerd worden, maar het vervolgtraject om voor- en tegenstanders van de veroordeelde hoofddader, tevens voorzitter van de NDP, Desi Bouterse niet in beroering te brengen, zal met tact en wijsheid moeten worden aangepakt, vindt president Chandrikapersad Santokhi. De regering zal daarom alle initiatieven die kunnen bijdragen aan de eenwording van de gescheurde samenleving ondersteunen.
De
“Ik denk dat het vonnis enorm belangrijk is voor Suriname. Het is het sluiten van een hoofdstuk, waarbij het proces juridisch goed wordt afgesloten voor alle betrokken partijen. Maar ik zie het vonnis ook als een startmoment van een herstelproces”, aldus het staatshoofd.
De ex-militairen Bouterse (twintig jaar), Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, Benny Brondenstein en Ernst Gefferie (elk vijftien jaar) werden op 20 december in hoger beroep tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen veroordeeld door het Hof van Justitie.
Santokhi stelt dat het strafproces heeft bijgedragen aan splitsing in de samenleving, waarbij
De regering zal ondersteuning geven aan het proces van herstel, genoegdoening en verwerking van pijn en leed. De president is benieuwd hoe het na traject zal worden ingevuld door de veroordeelden en de procureur-generaal, die nu aan zet is “om een besluit te nemen voor wat betreft het executeren van het vonnis”.
De veroordeelden hadden opschorting van de tenuitvoerlegging van de straf gevraagd, omdat ze volgens hun advocaat overwogen gratie aan te vragen bij de president. “We kijken wat hun volgende actie zal zijn en aan de hand van hun actie zal het Openbaar Ministerie dan vervolgstappen ondernemen”, stelt het staatshoofd.
Mochten de veroordeelden binnen de wettelijk vastgestelde acht dagen een gratieverzoek indienen, dan zijn er volgens de president juridische voorschriften bij wet hoe het proces om een dergelijk verzoek af te handelen zal moeten verlopen.
“Als het gratieverzoek bij de president belandt, zal het door de president conform de wettelijke regelingen moeten worden afgehandeld. Dus zo snel mogelijk advies vragen bij de rechterlijke instantie die voor het laatst recht gesproken heeft in deze zaak.”
Maar tegelijkertijd is het volgens Santokhi cruciaal dat wordt nagegaan “hoe men met zulke vraagstukken omgaat”. In het kader van het herstelproces is het enorm belangrijk om exponenten van de samenleving te benaderen om ook hun inzichten te vernemen. De president noemt hierbij Choennie die zou hebben aangegeven om “in deze fase een stukje verantwoordelijkheid te bedelen aan het bisdom”.
Het staatshoofd meent dat het ook goed is andere maatschappelijke leiders om hun visie te vragen. Hij benadrukt dat het niet de persoon is die uiteindelijk een besluit neemt, maar het instituut president dat dat besluit moet doen. Hij zal zich daarbij laten leiden door advies van het Hof van Justitie, wijsheid en inzichten van de internationale gemeenschap en van sociaal-maatschappelijke en religieuze leiders.
Nu wacht de regering de formele beslissingen van de veroordeelden en de procureur-generaal af. “In deze fase is het belangrijk dat de regering kijkt wat de formele stappen zijn. Pas als de volgende stap is genomen na de acht dagen zal de regering aan zet zijn om een standpunt in te nemen.” Hij voegt eraan toe dat de regering alle initiatieven die kunnen bijdragen aan het herstelproces zal ondersteunen.
Dat initiatief moet evenwel goed worden besproken met alle betrokken partijen, onder wie de nabestaanden en anderen die vanaf het begin van het strafproces een actieve rol hebben vervuld. Immers, ook zij hebben in het komende traject een belangrijke rol te vervullen meent de president.
“De regering zal altijd ondersteunend zijn, maar in deze fase, waarbij ze nog afhankelijk is van formele posities van belangrijke instituten, neemt ze een afwachtende houding aan”, aldus het staatshoofd.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie