• zaterdag 14 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Sambura master’ Mark Lassoe onder grote belangstelling begraven

| waterkant | Door: Redactie

Mark Lassoe, beter bekend als Mark Langaman en de ‘sambura master’ van de groep Sambura Woyupore, is vanmorgen onder grote belangstelling begraven in Langamankondre. De muzikant overleed op zondag 8 december op 42-jarige leeftijd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De singi neti vond donderdag plaats in OCER. Vrijdagochtend werd er kort afscheid genomen in Paramaribo, waarna het stoffelijk overschot naar Albina vertrok. Van daaruit werd het per boot overgebracht naar Galibi (Langamankondre), waar de inheemse rituelen plaatsvonden voorafgaand aan de begrafenis.

Lassoe werd geboren in Langamankondre, aan de monding van de Marowijnerivier. Hij groeide daar op als lid van het inheemse Karaïbenvolk.

Muziek was altijd een belangrijk onderdeel van zijn leven. Zijn grootvader, een gerenommeerd sambura-zanger, was zijn grote inspiratiebron.

De sambura, een traditionele muziekstijl met grote trommen en schudinstrumenten, speelt een centrale rol in de cultuur van de Karaïben en wordt traditioneel gebruikt tijdens rituelen, zoals het afsluiten van rouwperiodes.

Een bijzondere droom waarin zijn grootvader hem een melodie leerde, gaf Lassoe het vertrouwen om zelf sambura-muzikant te worden. Zijn muziek werd een mix van traditie en spirituele beleving. Naast de sambura-trom bespeelde hij de krawasie en de maraca, de traditionele schudinstrumenten.

Met zijn groep Sambura Woyupore (vertaald: “echo van mijn drum”) bracht hij

traditionele inheemse muziek en kawina naar een breed publiek. De groep trad op in Suriname en internationaal, onder andere in Frans-Guyana, Guyana, Trinidad, Brazilië en Peru. Tijdens optredens werden muziek en dans gecombineerd, waaronder de vogel- en dierendans.

Mark Lassoe was meer dan een artiest. Hij werd gezien als een vaandeldrager van de sambura-muziek en gaf lezingen over inheems-Surinaamse muziek. In 2013 legde hij de sambura vast op een cd, een project dat zowel in Suriname als Frans-Guyana werd gepresenteerd. Ook werkte hij mee aan projecten zoals een Caricom-campagne tegen gendergerelateerd geweld.

De ‘sambura-master’ was ook verbonden aan de Nationale Democratische Partij en maakte recentelijk deel uit van Street Media. De uitvaartdienst is hier terug te zien.

| waterkant | Door: Redactie