• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ruzie over de moord op de Sikh-leider

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR DUNCAN MILSeptember 20, 2023 – De Canadese premier Justin Trudeau heeft India ervan beschuldigd achter de moord op een Sikh-Canadees staatsburger op zijn grondgebied te zitten – een ongekende aanklacht tegen een mede-G7-land.

De Canadezen beweren “geloofwaardige beschuldigingen” te onderzoeken dat Indiase agenten achter de moord op Hardeep Singh Nijjar, een Sikh-separatistische leider, zaten. Nijjar, een Canadees staatsburger, werd in juni doodgeschoten buiten een Sikh-tempel in British Columbia.

Trudeau zei dinsdag dat Canada niet probeert India te ‘provoceren’ of de situatie ‘te laten escaleren’, maar ‘simpelweg de feiten uiteenzet’. Hij zei dat zijn regering “het bewijsmateriaal zou volgen en ervoor zou

zorgen dat het werk wordt gedaan om mensen ter verantwoording te roepen.”

De Indiase autoriteiten beschuldigen Nijjar van betrokkenheid bij een vermeende aanval op een hindoepriester in India.

India heeft Canada er lange tijd van beschuldigd niet genoeg te doen om de rebellenbeweging in het land aan te pakken en de oprichting van een afzonderlijk sikh-thuisland, bekend als Khalistan, te steunen. Dit land zou ook delen van de Indiase deelstaat Punjab omvatten, waar de meeste sikhs wonen.

De onafhankelijkheidsbeweging is verboden in India, maar krijgt steeds meer steun in Canada en andere landen, waaronder Groot-Brittannië, met een grote Sikh-diasporapopulatie. Canada zelf herbergt ruim

770.000 Sikhs – ongeveer twee procent van de totale bevolking van het land.

| dagblad suriname | Door: Redactie