• woensdag 08 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Roekeloos rijgedrag van jongeren op e-bikes opnieuw onder de aandacht

| dagblad suriname | Door: Redactie

Recentelijk werd een video gedeeld op social media waarin het roekeloze gedrag van een jeugdige op een e-bike in het verkeer duidelijk te zien is. Dit gedrag leidde bijna tot een aanrijding, die alleen werd voorkomen doordat een tegenliggende autobestuurder op tijd wist uit te wijken. Sinds de introductie van elektrische scooters in Suriname, meer bekend als e-bikes, is het aantal jongeren dat deze voertuigen bestuurt aanzienlijk toegenomen.

Geen ervaring in het verkeer

Het probleem is echter dat veel van deze jongeren geen ervaring hebben met verkeersveiligheid of kennis van de wetgeving die op de openbare weg geldt. Pas op de leeftijd

van 18 jaar kan men naar rijles en maakt men een examen voor het behalen van een rijbewijs. Wat echter nu gebeurt is dat meerdere jongeren op de leeftijd van 15 en 16 jaar al een e-bike krijgen van hun ouders om daarmee naar school te gaan. Door het ontbreken van strikte regelgeving vanuit de overheid rijden nu honderden jongeren zonder voldoende verkeersinzicht op de weg.

Een e-bike is niet een fiets

Het besturen van een gewone fiets en een e-bike is niet hetzelfde. In verschillende landen is de discussie al op gang gekomen over de vraag of een e-bike of e-scooter

gelijkgesteld moet worden aan een fiets, waarvoor geen rijbewijs nodig is. Veel berichten wijzen echter uit dat de e-bikes, die ook in Suriname worden gebruikt, vanwege hun snelheid en model, wel degelijk onder de categorie motorvoertuigen vallen.

Wijziging Rijbesluit 

Vorig jaar benadrukte minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie nog het belang van verkeersveiligheid door elektrische voertuigen aan dezelfde eisen te onderwerpen als fietsen en bromfietsen. Dit betekent dat ze moeten voldoen aan technische normen, WAM-verzekerd moeten zijn, geregistreerd en gekeurd moeten worden, en dat bestuurders een helm moeten dragen. De nieuwe regelgeving zal ook een minimumleeftijd van 16 jaar voorschrijven voor bestuurders van e-bikes.

De wetswijziging van het Rijbesluit is eind april van dit jaar afgerond en naar de Staatsraad gestuurd voor advies en commentaar. Zodra dit proces is voltooid, zal het definitieve wetsvoorstel aan de Nationale Assemblee worden voorgelegd voor behandeling en goedkeuring. 

Roekeloos rijgedrag en ordeverstoring

Ondertussen blijven de problemen met roekeloos rijgedrag van e-bike-gebruikers toenemen. Een buurtbewoner van de omgeving Leysweg, waar veel scholieren passeren, deelt zijn ervaring met Dagblad Suriname. Volgens hem is het probleem vanaf het begin aanwezig geweest met jongeren die de rust in de buurt verstoren, en dit probleem is nu ook uitgebreid naar jongeren op e-bikes. Geluidsoverlast, stoer rijgedrag en onveilige situaties op straat en bermen zijn dagelijkse problemen geworden.

“Politie rijdt voorbij en grijpt niet in”

“Ik hou mijn hart vast als ik ze zonder helm zie racen”, geeft hij aan, terwijl hij liever anoniem blijft met zijn reactie. Hij voegt eraan toe dat het bellen van de politie niet helpt, omdat ze simpelweg voorbijrijden zonder in te grijpen. 

Wie is verantwoordelijk?

Naast het uitblijven van de regelgeving vanuit de overheid, zijn mogelijk ook de organisaties die e-bikes importeren en verkopen, de banken die financieringsmogelijkheden aanbieden, en de ouders die hun kinderen toestaan deze voertuigen te besturen, medeverantwoordelijk voor de uit de hand gelopen situatie rondom e-bikes in het verkeer. Zolang de wetgeving niet is goedgekeurd, zal de politie niet effectief kunnen optreden tegen e-bike-rijders.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie