• zaterdag 19 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ROB BAAN: “SURINAME HEEFT PRAKTISCHE TUINDERS NODIG, GEEN KANTOORWERKERS”

| united news | Door: Redactie

Fotograaf: Hendrik Yuan Comvalius 

 “Mijn echte doel is om jonge tuinders op te leiden met goede zaden, hoge opbrengsten en moderne technieken. Onderwijs in Suriname is niet goed genoeg, het moet praktischer zijn.

Surinamers moeten leren samenwerken, want iedereen houdt zijn kennis voor zichzelf, terwijl dat juist gedeeld moet worden.” Dit zegt Rob Baan, voorzitter van de Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland-Suriname (d’ONS), tijdens een informatiesessie op de Anton de Kom Universiteit.

Baan is van mening dat mbo-studenten de toekomst vormen voor de tuinbouwsector in Suriname. “We hebben niet meer mensen nodig in kantoren, maar juist in het veld. Technisch geschoolde mensen die de

handen uit de mouwen steken, die niet bang zijn om te zweten in de zon. Dat is waar mbo voor staat, en dat is precies wat ik nodig heb in mijn bedrijf.”

De basis van succesvolle tuinbouw ligt in het kiezen van de juiste zaden. “De grootste vijand van een tuinder is slechte zaden. Je zaait, kweekt planten, plant ze uit, investeert, water geven en ploegen, en dan worden de planten ineens ziek. Dat betekent een enorm verlies,” waarschuwt hij.

Volgens Baan is Suriname niet geschikt voor de productie van zaden door het constante vochtige klimaat. Zaden moeten droog zijn, en dat

lukt moeilijk in Suriname waar de lucht vrij vochtig is. “Daarom moeten we zaden importeren, maar er zijn wereldwijd zaden die het in vergelijkbare klimaten, zoals Indonesië, India en delen van Afrika, goed doen. Die zaden moeten we selecteren en gebruiken. Met de juiste zaden heb je de eerste 50% van de teelt al gewonnen.”

Naast de keuze van goede zaden is het gebruik van moderne technieken van groot belang. Baan noemt de traditionele methoden die nog in Suriname worden gebruikt, zoals het water geven met sprinklers, verouderd en ineffectief.

“Sprinklers maken het gewas nat, wat leidt tot schimmels. Moderne technieken zoals druppelirrigatie, waarbij water direct bij de wortels wordt aangevoerd, zorgen ervoor dat de planten beter groeien zonder dat het gewas nat wordt. Er zijn simpele aanpassingen mogelijk die een groot verschil kunnen maken.”

Dit zijn volgens de landbouwdeskundige slechts enkele factoren die meegenomen moeten om de agrarische sector efficiënter te maken in Suriname. Vandaar dat veel hoop gesteld wordt in MBO-studenten die via D’ONS stage lopen in Nederland om kennis op te doen. Het uiteindelijk doel is om de opgedane ervaringen naar Suriname mee te nemen en in te zetten op het veld.

UNITEDNEWS

 

 

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie