• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
De hoogovens van Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee. © ANP

Rijke landen houden zich niet aan afspraak om arme landen miljarden te geven voor klimaat

| algemeen dagblad | Door: Redactie

Oxfam Novib trekt aan de bel. Rijke landen hebben zich de afgelopen jaren niet aan de afspraak gehouden om 100 miljard dollar aan armere landen te geven voor klimaatproblematiek.

In 2009 beloofden rijke landen om van 2020 tot en met 2025 jaarlijks 100 miljard dollar hiervoor vrij te maken, maar dat is mislukt. Het geld zou gestoken worden in het tegengaan van klimaatproblematiek als droogte, kou en hitte. Maar na berekeningen van Oxfam blijkt dat arme landen nu al 68 tot 75 miljard dollar mislopen. 

Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), die vorige week werden gepubliceerd, blijkt

volgens Oxfam Novib dat er in 2019 niet meer dan 80 miljard aan klimaatfinanciering beschikbaar was voor arme landen. En dat ook de komende jaren niet aan het doel van 100 miljard gaat worden voldaan. Daarnaast wordt het geld niet beschikbaar gesteld als een gift, maar als lening. 

Kwetsbaar

Volgens Oxfam is dit een slechte zaak, aangezien het om kwetsbare landen gaat die een flinke tik krijgen als de klimaatverandering zo doorzet als nu het geval is. De organisatie geeft aan dat er al wat landen zijn die zelfs biljoenen dollars kwijt zijn aan het tegengaan van klimaatproblematiek. Ze noemen arme families

in Bangladesh als voorbeeld. Zij leven van het land, maar kunnen door overstromingen niks verbouwen. Ook noemt de organisatie Madagaskar, het eiland kent de grootste droogte in 40 jaar wat zorgt voor grote voedseltekorten. 

De berichtgeving van de organisatie komt net voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die morgen begint en tot december zal duren. Het klimaat is een van de grootste punten op de agenda, evenals de coronacrisis. Eerder dit jaar bleek al uit een rapport van VN-panel IPCC dat klimaatverandering ontzettend snel gaat op dit moment en dat juist arme landen hier veel last van zouden ondervinden. 

De onderwerpen komen ook op de agenda van de klimaatconferentie COP26 die vanaf eind volgende maand in Glasgow wordt gehouden.

Foto: De hoogovens van Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee. © ANP

 

| algemeen dagblad | Door: Redactie