• donderdag 19 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Reyme: “A20 gaat dienstplicht in Suriname herintroduceren”

| waterkant | Door: Redactie

De politieke partij Alternatief 2020 (A20) zal zich volgens voorzitter Steven Reyme bij regeermacht inzetten om de dienstplicht te herintroduceren. Volgens de politicus is de discipline onder de jongeren zoek.

“Den lesi boi…ye de na oso sribi te na 10 yuru. Te A20 kon wi e sorgu dati yu kon ini a legre. Want A20 gelooft in de dienstplicht. Als je niet wilt werken, gaan we je leren werken. Maar je gaat niet tot vier uur in de ochtend op de hoeken staan, zeven uur in de ochtend naar bed gaan en dan slaap je tot twaalf uur in de middag.

Je moeder gaat ons zelf bellen en dan sturen we de Militaire Politie om je te halen. We gaan je manieren leren”, zei Reyme zaterdagavond bij een kerninstallatie van de partij in het district Para.

Reyme, zelf oud-lid van de Militaire Politie in Suriname, stelde dat er genoeg mensen zijn die middels de discipline in het Nationaal Leger tot goede Surinamers zijn gemaakt.

Reyme stelde dat het Surinaams Nationaal Leger door opeenvolgende regeringen stiefmoederlijk is behandeld en kapot is gemaakt. Hij beloofde dat A20 het leger weer naar de glorietijden zal brengen.

“Ze hebben het bewust kapotgemaakt en misbruikt voor hun eigen doelen.

Sommigen hebben het leger bewust helemaal uitgeschakeld…Nieuw Front…want ze waren bang voor een coup. En dat is het domste wat je kan doen, want een leger is de trots van een natie. Vandaag is de veiligheid in gevaar, omdat we geen gemotiveerd leger hebben.

Y’e pai den man wan lo cowboy-monie dan y’e denk dat den man o zetten den srefi in. We gaan dat veranderen als A20. We gaan ervoor zorgen dat het leger geen padvinder leger is. Wanneer we het leger dan naar Tigri sturen, dan zal Guyana verstaan dat we komen. Want we gaan investeren in het leger”, aldus Reyme.

De A20- voorzitter stoorde zich ook aan de beheersdaden door de Guyanese regering op Tigri-gebied, dat tot het grondgebied van Suriname behoort, maar sinds 1969 door Guyanese militairen wordt bezet. De partij zal zich ook sterk ervoor maken dat het grensgeschil eindelijk wordt opgelost.

“Ze vechten voor de grondstoffen daar, omdat ze de waarde ervan kennen. De Surinaamse politiek kent waarschijnlijk de waarde niet. Of ze hebben de guts niet om de vicepresident van Guyana te antwoorden. Laat hij zijn kiek nu op ons nemen, maar nadat deze regering weg is gaat dat niet meer kunnen. Want we gaan kiezen voor leiders die je op je plaats gaat zetten. Het Surinaamse volk accepteert de bezetting van Tigri niet”, stelde de politicus.

| waterkant | Door: Redactie