REGERING ZIET AF VAN HYPOTHEEK OP OLIEVELDEN
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning.
De regering zal geen leningen aangaan die gedekt worden door de verwachte olieopbrengsten uit Blok 58, gelegen voor de kust van het land.
Dit standpunt werd met nadruk herhaald door minister Stanley Raghoebarsing tijdens een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Verschillende Amerikaanse geldschieters hadden, via tussenpersonen, leningen aangeboden aan Suriname met de toekomstige olierijkdommen als onderpand, maar dit voorstel werd resoluut afgewezen door de Surinaamse delegatie.
“Op geen enkele manier willen wij olie die we nog moeten winnen vooraf verkopen en daarmee als onderpand gebruiken voor snel geld dat de volgende
Suriname heeft, met berekeningen van Staatsolie, zicht op een potentieel van USD 26 miljard uit de olievelden. Dit vooruitzicht was voor kredietbeoordelaar Moody’s aanleiding om de kredietwaardigheid van Suriname met twee stappen te verhogen naar Caa1. Hoewel dit nog binnen de zogenaamde ‘junk’-status valt, biedt het wel een positief vooruitzicht.
De kredietverhoging wekt interesse bij buitenlandse geldschieters, die graag de kans willen grijpen voordat de omstandigheden gunstiger worden voor traditionele financieringsbronnen.
Volgens het IMF zal de economie van Suriname, met een geschatte waarde van USD 4,9 miljard, dit jaar naar verwachting met 3% groeien. De verwachte olie-inkomsten
UNITEDNEWS
GERELATEERD AAN: SURINAME WEIGERT OLIE-INKOMSTEN TE VERPANDEN VOOR NIEUWE LENINGEN
| united news | Door: Redactie