Ramdin pleit voor prioriteit ‘damage & loss efforts’ voor Caribisch gebied
| ABCSuriname | Door: Redactie
Van 9 tot en met 11 september 2024 heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) deelgenomen aan de 30th Session of the Caribbean Development and Cooperation Council (CDCC) te Port of Spain, Trinidad & Tobago. De CDCC is een hulporgaan van de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns America en het Caraibisch gebied (ECLAC), welke op haar beurt een van de belangrijke organen is van de Economic and Social Council van de Verennigde Naties (ECOSOC). De CDCC is opgericht in 1975 en maakt zich sterk voor het bevorderen en versterken van
De CDCC wordt voorafgegaan door een tweedaagse Caribbean Development Roundtable (CDR), dat gezien mag worden als de denktank van de CDCC. Tijdens de CDR en de CDCC-vergaderingen gaan de Caribische landen in op onderwerpen die actueel en belangrijk zijn voor de regio zoals, het aanpakken van de uitdagingen voor veerkrachtige groei en duurzame ontwikkeling, klimaatverandering, klimaatfinancieringsmechanismen, duurzame ontwikkeling, de SIDS4 agenda alsook uitdagingen van de geassocieerde lidlanden van de ECLAC.
De Executive Secretary van de ECLAC, José
In oktober 2022 werd Suriname volgens rotatie voorzitter van de CDCC voor een periode van twee jaar. Tijdens de meeting op 11 september heeft Suriname op haar beurt volgens rotatie het voorzitterschap overgedragen aan Pennelope Beckles-Robinson, minister van Planning and Development van Trinidad and Tobago. Trinidad en Tobago zal het CDCC voorzitten voor de periode 2024-2026. Ook verkozen tot het Bureau van de CDCC waren de Britse Maagdeneilanden, Jamaica en Saint Lucia als vicevoorzitters en Saint Kitts en Nevis als rapporteur.
Als aftredende voorzitter, richtte minister Ramdin zich in zijn toespraak op klimaatverandering en merkte op dat ‘damage & loss efforts’ een hoge prioriteit moet krijgen voor het Caribisch gebied. Minister Ramdin gaf aan uit te kijken naar de komende COP29-klimaatconferentie in Azerbeidzjan in november waar deze zaken zullen worden besproken. “We kunnen niet drie of vier jaar wachten. De urgentie is nabij. Echter, zullen landen oprecht moeten zijn. Beloftes en toezeggingen doen is niet nuttig als we ze niet nakomen. Ik betreur het dat ik er zo scherp over moet zijn, maar het is in het belang van iedereen om ervoor te zorgen dat de middelen worden gericht op de echte behoeften”, benadrukte de bewindsman.
| ABCSuriname | Door: Redactie