• zondag 07 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Procedures en risico’s van bloeddonatie: Een deskundige uitleg

| dagblad suriname | Door: Redactie

Bloeddonatie is een cruciaal proces voor de gezondheidszorg, waarbij bloeddonororganisaties een centrale rol spelen in het verzamelen, testen en distribueren van donorbloed aan ziekenhuizen. Dr. Marleen de Vries, een specialist in bloedtransfusiegeneeskunde, biedt een diepgaande kijk op de procedures en risico’s rondom bloeddonatie.

“Voordat iemand donor kan worden, doorloopt men een grondige screening”, legt dr. De Vries uit. “Dit begint met een gedetailleerde vragenlijst over de medische geschiedenis, recente reizen, medicatiegebruik en levensstijl van de potentiële donor. De vragenlijst is erop gericht om risicofactoren uit te sluiten die de veiligheid van de bloedtransfusie zouden kunnen aantasten.”

Naast de vragenlijst, voert het medische

team een lichamelijk onderzoek uit om te controleren op vitale onderdelen zoals bloeddruk en hemoglobinegehalte. “We zorgen ervoor dat de donor in goede gezondheid verkeert om zowel hun eigen welzijn als de veiligheid van de ontvanger te waarborgen”, aldus dr. De Vries.

Zodra het bloed is afgenomen, ondergaat het diverse testen voordat het naar de ziekenhuizen wordt gestuurd. “Het bloed wordt uitgebreid getest op infectieziekten zoals HIV, hepatitis B en C, en syfilis. Daarnaast worden bloedgroepen en antistoffen bepaald om compatibiliteit met potentiële ontvangers te waarborgen. Pas als al deze testen negatief zijn en de bloedgroepen compatibel zijn, wordt het bloed

goedgekeurd voor gebruik.”

De gevolgen van het niet volgen van de juiste procedures kunnen ernstig zijn. “Bij het negeren van de protocollen kunnen ziekteverwekkers onopgemerkt blijven, wat levensbedreigende infecties bij ontvangers kan veroorzaken”, waarschuwt De Vries. “Ongepastheden in het matchen van donor- en ontvangerbloedgroepen kunnen leiden tot hemolytische transfusiereacties, een mogelijk dodelijke complicatie.”

De veiligheid van zowel donoren als patiënten hangt dus sterk af van de strikte naleving van deze protocollen. “Alles draait om zorgvuldigheid en nauwkeurigheid. De processen moeten consistent en rigoureus worden uitgevoerd om de hoogst mogelijke veiligheid te garanderen”, concludeert dr. De Vries.

Bloeddonoren spelen een vitale rol in het redden van levens, maar het is de strikte naleving van procedures die ervoor zorgt dat dit op een veilige en effectieve manier gebeurt.

| dagblad suriname | Door: Redactie