• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi voert gesprekken met Chinese bedrijven die interesse hebben om te investeren in Suriname

| dagblad suriname | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi heeft als onderdeel van het staatsbezoek aan de Volksrepubliek China verschillende gesprekken gevoerd met diverse grote Chinese bedrijven en conglomeraten. De ontmoetingen waren met bedrijven die geïnteresseerd zijn om te investeren in Suriname. Er wordt hierbij gedacht aan investeringen in de mijnbouw, agrarische sector, infrastructuur- met name weginfrastructuur en andere bouwkundige werken-, technologieoverdracht, energie, scheepvaart, transport, olie en gas. 

Op de eerste dag van het staatsbezoek, 11 april, had president Santokhi al overleg met Chen Jinghe, de CEO van Zijin Mining. De CEO heeft aangegeven de operaties in Suriname te willen uitbreiden. Dit wordt door de president in

overweging genomen.

Na de formele en constructieve ontmoetingen met de Chinese regering werden de handelsgesprekken door president Santokhi vandaag, zaterdag 13 april, voortgezet op. Er zijn bezoeken afgelegd aan de hoofdkantoren van de CITIC Group en China Communications Construction Company (CCCC). De gesprekken met CITIC, een van de grootste Chinese conglomeraten, richtte zich op voedselveiligheid, de agrarische sector, retail en telecommunicatie. President Santokhi werd ontvangen door CITIC Group voorzitter Chang Zhenming.

Er werd gesproken over investeringsmogelijkheden in diverse sectoren in Suriname. Het ligt in de bedoeling dat een top delegatie van CITIC Suriname bezoekt in de komende weken om concreet voort te

bouwen op de gevoerde gesprekken. 

Tijdens het bezoek aan CCCC werd door Wang Tongzhou, voorzitter van het bedrijf, ook de intentie kenbaar gemaakt aan president Santokhi om te investeren in Suriname. CCCC is het moederbedrijf van de China Road & Bridge Corporation (CRBC) welke een van de twee bedrijven is waarmee verder wordt gepraat over de bouw en financiering van de brug over de Corantijnrivier. CRBC is reeds actief in Suriname met onder andere de renovatie van de brug bij de Saramaccadoorsteek in partnerschap met Surinaamse bedrijven. 

President Santokhi ontving verder de bedrijven CHINALCO – China Aluminum Corporation- , China Railway Construction Corporation (CRCC), SINOPHARM, Beijing Construction Engineering Group en Power China. Onder andere werd er interesse getoond in het voornemen van de regering om de bauxietindustrie op te zetten in West-Suriname. Het doel van de gesprekken is dan ook om de interesse van de bedrijven om te zetten in concrete investeringen.

| dagblad suriname | Door: Redactie