• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President ontvangt Visserscollectief dinsdag

| starnieuws | Door: Redactie

De bevolkingsvissers, gebundeld in het Visserscollectief, vrezen voor hun bestaan als er geen maatregelen worden getroffen.

President Chan Santokhi zal het Visserscollectief op 8 oktober ontvangen. Afgelopen week is er een petitie ingediend bij de president, De Nationale Assemblee en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De vissers hebben opnieuw een noodkreet geuit over de problemen waarmee

ze te maken hebben en een structurele oplossing uitblijft. Het Visserscollectief benadrukt tegenover Starnieuws dat de problemen al jaren bekend zijn, bij diverse regeringen. Ook de huidige minister van LVV, die uit de sector komt, heeft eerder strijd geleverd. Gehoopt wordt dat de regering eindelijk gehoor zal geven en daadwerking de problemen zal aanpakken.

Ruim twee weken geleden heeft de president de Suriname Seafood Associatie ontvangen. Daar zijn de uitdagingen besproken, zoals illegale visvangst en een gebrek aan controle en bewaking van de visgronden. Deze problemen drukken zwaar op de visserijsector. Ook vanwege de belasting op brandstof zijn de kosten

toegenomen, waardoor de buitenlandse afzet is afgenomen. Het gevolg hiervan is dat veel bedrijven met volle vriezers zitten. In vergelijking met buurland Guyana, waar de kosten lager zijn, is de opkoop daar groter. Udo Karg, voorzitter van de SSA, merkte op dat dit grotendeels te wijten is aan de maatregelen die zijn genomen in het kader van het IMF-programma, die zowel de sector als het land negatief beïnvloeden. Daarnaast is een gebrek aan kennis bij de overheid ook een uitdaging. De president beloofde de sector te zullen beschermen en maatregelen te zullen nemen.

De bevolkingsvissers, verenigd in het Visserscollectief, ondersteunen de SSA, maar hebben ook te kampen met specifieke problemen. Daar wordt de aandacht van de regering voor gevraagd. De visserijsector is qua exportwaarde van visserij producten de grootste subsector binnen de agrarische sector. Voor de afgelopen jaren schommelt de exportwaarde rond de US$ 65 miljoen op jaarbasis. Haar bijdrage in het BBP is 10% en de sector biedt werkgelegenheid aan ruim 6.500 mensen. Indirect zijn nog eens ruim 2.000 mensen afhankelijk van de sector zoals de vis opkopers, transport- verpakkings- en opslagbedrijven.

Door de jaren heen is gebleken dat  de visvangsten achteruitgaan. Een van deze factoren is de overbevissing. Het blijkt in de praktijk dat het heel moeilijk is om zich te houden aan het wettelijk voorgeschreven aantal vergunningen. Hierdoor komen de visgronden onder grote druk te staan. De brandstofkosten bij de bevolkingsvisserij beslaan 50%, waardoor vissers door de verhoogde brandstofprijs en belasting niet meer uitkomen. Hier moet dringend maatregelen ter verlichting komen, stelt het Visserscollectief. De vissers willen ook dat ze het vergunningsrecht kunnen overdragen aan hun kinderen waardoor het werk wordt voortgezet. Vissers hebben diverse generaties van hun voorouders het visserswerk overgenomen en voortgezet. Het Visserscollectief wil zekerheid dat het werk voortgezet kan worden door hun nakomelingen. 

Veiligheid op zee is ook een van de eisen. De vissers willen dat de controle voor de kust wordt opgevoerd, waardoor illegale vissers een halt wordt toegeroepen en de visgronden worden beschermd. Tijdens het onderhoud met de president zal het Visserscollectief de eisen die gesteld zijn in de petitie nader toelichten. Gehoopt wordt dat het deze keer niet alleen bij praten blijft maar dat daadwerkelijk actie zal worden ondernomen.

| starnieuws | Door: Redactie