• zondag 03 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PORT OF NICKERIE STAAT VOOR ONZE EERSTE ECHTE ONAFHANKELIJKHEID

| dagblad de west | Door: Redactie

Aanvang diepwaterhaven historisch moment voor Suriname

Afgelopen maandag heeft president Chandrikapersad Santokhi, het startsein gegeven voor de aanvang van een groot havenproject met de naam: ‘Port of Nickerie’. De gronden zijn toegewezen aan de N.V. Havenbeheer Suriname met partner Phoenix Development Company.

De algemeen directeur van de N.V. Haven-beheer, Andreas Talea, gaf tijdens zijn toespraak aan, dat dit een historisch moment is dat van grote betekenis zal zijn voor ons allen. “N.V. Havenbeheer Suriname en Phoenix Development Company, zijn een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van een diepwaterhaven en speciale economische zone te Nickerie met een gedeelde visie in nationaal belang”, aldus

Talea.

Groene haven

Het is volgens Talea, ‘’de droom van elke jonge Surinamer om betere mogelijkheden en een betere toekomst te hebben. Dat is waarom het merk ‘Port of Nickerie’ alvast is gelanceerd en hiermee het startsein voor deze haven is gegeven.’’ Talea voegde eraan toe: “Wij hebben de regering geen grond gevraagd, maar een toekomst, en dát willen wij aan onze kinderen geven, een toekomst. Dit havenproject is in de eerste plaats een Surinaams project.

Phoenix Development Company en Havenbeheer Suriname zijn slechts de vehicles geweest om dit mooie project in beweging te zetten en uiteindelijk vorm te gaan geven.” De Port of Nickerie zal volgens hem niet een gewone haven zijn, maar zal één van de ‘’groenste havengebieden van de wereld worden’’. “Dit wordt de meest inclusieve haven, omdat deze haven gebouwd wordt in harmonie met de natuur.”

Suriname is een van de groenste landen in de wereld. ‘’Dit is de kracht van ons land en dat willen wij zo houden. Het is een uitdaging om één van de groenste havens te worden, en om de oplossingen te bieden waar de wereld om vraagt’’, aldus Talea. De huidige natuur en biodiversiteit, onder meer in Bigi Pan, vraagt daarbij om een ecologisch verantwoorde aanpak, te meer omdat de kust kwetsbaarder is geworden door de stijging van de zeespiegel, waardoor natuurgebieden dreigen onder te lopen en kustwateren dreigen te verzilten.

Het plan voor deze diepwaterhaven moet dus niet alleen de economie naar een hoger plan tillen, maar ook letterlijk het land Suriname. ‘’De wereld is steeds aan het veranderen en als land moeten wij daarop anticiperen en inspelen’’, stelde Talea.

Hij verzekerde dat er bij de bouw van deze diepwaterhaven, gezorgd wordt voor ‘nature based solutions’ en benadrukte dat deze diepwaterhaven bijdraagt aan een goede economische toekomst van Suriname en de regio, wat weer bijdraagt aan welvaart en echte onafhankelijkheid voor Suriname.

“De port of Nickerie staat voor onze eerste echte onafhankelijkheid. De haven zal voor jonge entrepreneurs werken, want onze echte aandeelhouders zijn uiteindelijk onze kinderen. De ‘onafhankelijkheid’ gaat voor ons, met deze haven, een nieuwe betekenis krijgen. The new future starts here”, zei Talea.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie