• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Parmessar wil duidelijkheid over correctie OMO's

| starnieuws | Door: Redactie

NDP fractieleider Rabin Parmessar wil antwoorden over OMO.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is extreem benadeeld met de Open Markt Operaties (OMO's). Ook de staat Suriname is zwaar benadeeld. De particuliere banken zijn bevoordeeld met rentevergoedingen die absurd hoog zijn en internationaal absoluut niet gebruikelijk. "Dit is pure machtsmisbruik en zelfverrijking. Minister welke maatregelen gaat u treffen

om deze foutieve constructie te corrigeren?" vroeg NDP fractieleider Rabin Parmessar donderdag aan minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning tijdens de begrotingsbehandeling.

Raghoebarsing heeft bij de behandeling van de wet Toezicht Bank- en Kredietwezen, publiekelijk toegegeven dat de OMO's niet goed zijn uitgevoerd. De presidentiële commissie, waar ook de bewindsman in zat, heeft een negatief advies uitgegeven omtrent de OMO-operaties. Sterker nog het eerste onderzoeksrapport uitgevoerd door de commissie van de president benadrukt dat de OMO-rente niet kan worden beschouwd als een evenwichtige marktconforme rente, voerde Parmessar aan. 

"Het is zoals gezegd veel te ver doorgeschoten. De hoge OMO-rentes worden

uitbetaald ten laste van de Centrale Bank die daardoor enorm hoge en absurde verliezen als gevolg heeft en de solvabiliteit van de bank zwaar hebben aangetast. Uiteindelijk betalen de burgers bijna 5 miljard aan rentelasten voor de OMO’s. Van alle kanten is er kritiek hierop geleverd. We vragen welke maatregelen nu concreet getroffen zullen worden om deze grove verspilling te stoppen", wilde Parmessar weten.

Het rapport stelt verder: “Daarnaast heeft de CBvS normaliter geen inkomsten die zulke hoge rentetarieven kunnen rechtvaardigen.” De conclusie van het rapport van de presidentiële commissie: “De banken gebruiken hun machtspositie zodanig dat de extreem hoge rentes onveranderd bleven en zichzelf hiermee verrijken ten koste van de staat”. “De banken aan de aanbodzijde hebben daar misbruik van gemaakt”. De banken hebben de OMO’s volgens Parmessar misbruikt als een verdienmodel. Dit is voor sommige banken hun redding geweest. De samenleving heeft de zware slagen moeten incasseren. Als de OMO er niet was waren enkele banken al omgevallen, terwijl men de non performing loans moet evalueren. Voor de investeerders en lokale bedrijven is de rente killing, voerde Parmessar aan. De instellingen gaan voor hoge rentes in plaats van aan lokale bedrijven voor lagere rentes leningen te sluiten. De volksvertegenwoordiger merkte op dat vaker over dit probleem is gesproken. "We eisen nu van de regering duidelijke acties. Wat gaat de regering concreet doen? We kijken uit naar concrete acties van de regering."

| starnieuws | Door: Redactie