• vrijdag 01 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geslaagde Nickeriedag in Utrecht - opbrengst van ruim €20.000 voor Nickerie

| snc.com | Door: Redactie

Utrecht | Op zondag 26 november heeft Stichting Vrienden van Nickerie een geslaagde Nickeriedag gehouden in Utrecht – Nederland. De opbrengst van deze fundraisingsevenement zal volledig worden besteed aan instellingen in Nickerie, die als gevolg van de economische omstandigheden in grote nood verkeren.

door Akhiel Mahabier | Foto: Dhr. Lalbahadoersing, in het midden, met een deel van het bestuur van VVN. Hij doneerde 10.000 voor het bejaardenhuis in Nickerie via VVN uit liefde en nagedachtenis van wijlen zijn vrouw die Nickerie geboren was.

Apparatuur voor Mungra
Medisch Centrum in Nickerie

Tonometer: Eerder dit jaar deed de gepensioneerde chirurg Dr. Chandrebhan Mahabier, die geregeld pendelt tussen Nederland en Suriname, een noodoproep naar de vrienden van Nickerie om middelen te verzamelen voor de aanschaf van een tonometer voor oogdrukmeting, waarvoor patiënten uit Nickerie helemaal naar Paramaribo moesten afreizen met extra kosten voor vervoer en verblijf.

CTG-apparaat: dit apparaat is onmisbaar voor het bewaken van de toestand van het ongeboren kind. Dit apparaat helpt specialisten om op cruciale momenten de juiste beslissingen te nemen. Het is vooral ook een levensreddend apparaat om bevallingen met complicaties te monitoren. ` 

Meteen na de oproep

hebben Nickerianen en niet-Nickerianen in Nederland de krachten gebundeld om fondsen te werven. De aan Nickerie gelieerde organisatie Nickerie KonMakandra wijdde haar jaarlijkse evenement om middelen te verzamelen voor de aanschaf van de Tonometer. Dit apparaat wordt binnenkort geleverd aan het ziekenhuis in Nickerie. 

Voor het CTG-apparaat hebben een groep vrienden van Nickerie de handen ineen geslagen om uit hun eigen zak geld te verzamelen voor de aanschaf van dit apparaat. Het is inmiddels aan het MMC afgeleverd en operationeel.

Speciale gast DC van Nickerie, mevrouw Senrita Gobardhan

Naast andere prominenten Nickerianen en vrienden uit andere districten werd dit evenement bijgewoond door de districtscommissaris van Nickerie, mevrouw Senrita Gobardhan. Het was zondag een regenachtige herfstdag met een temperatuur van maar 7Co, maar binnen de zaal van Trefcentrum Oase heerste vooral een warme Nickeriaanse sfeer met gasten die dit district een warm hart toedragen. Behalve stichting Vrienden van Nickerie, waren ook andere organisaties aanwezig zoals KonMakandra Nickerie en Generations Healthwise, die hun werkzaamheden konden toelichten.

Akhiel Mahabier
Foto: Hemraj Sankarsingh

De DC bedankte alle individuen en organisaties, die vanuit Nederland het district op sociaal, economisch, maatschappelijk en vooral op medisch gebied ondersteunen. De DC, die zelf betrokken is bij de opzet van een bejaardentehuis in Nickerie, kreeg van de heer Lalbahadoersingh tien duizend euro’s gedoneerd om het laatste deel van dit project te voltooien.


Dadien-Bhailal award

Ook deze keer heeft de VVN de Dadien-Bhailal award uitgereikt aan personen die zeer verdienstelijk zijn op sociaal-, economisch en cultureel gebied in Nickerie. Dit jaar zijn vijf personen gehuldigd met deze prijs: Satyanand Rekha (Kunst & Cultuur), Ruud Chander (Historicus, kunst & cultuur), Anand Sharma (historisch veel heeft gedaan voor Nickerie en ondernemer is), Prasraam Mohanlall (innovatieve ondernemer die o.a. agrarische producten internationaal verhandelt) en de heer Bhaan Soechiet (Ondernemer die historisch veel gedaan heeft voor Nickerie).

Vermeldenswaard is dat de heer Jagessar die de hoofdprijs won van de verkochte loten, namelijk een ticket naar Suriname, op zijn beurt de prijs heeft geschonken aan Stichting Vrienden van Nickerie, waarbij de ticket onder de aanwezigen geveild mocht worden en de opbrengst hiervan geheel te laten toekomen aan de hulpbehoevenden in Nickerie. De muzikale begeleiding werd verzorgd door de muziekformatie New Eagles.

Al met al mag de organisatie met een opbrengst van ruim €20.000 terugkijken op een zeer geslaagde dag, die na een onderbreking vanwege de Coronapandemie, weer is opgepakt om de leed van vele Nickerianen, die zorg en hulp op diverse gebieden ontberen, enigszins te helpen verzachten. Het was een fantastische avond met heerlijk eten, die persoonlijk was klaargemaakt door de penningmeester van VVN de heer Rohieth Dewnarain.

Jarenlang helpt VVN, 500 kinderen uit arme gezinnen zodat ze voldoende leermiddelen hebben om naar school te gaan.
De stichting heeft in het verleden al ondersteuning geboden aan meer dan 500 getalenteerde studenten uit arme gezinnen. Een deel van deze studenten kregen ook ondersteuning voor hun studie aan de universiteit in Paramaribo, die ze niet konden betalen. Ook is er essentiële hulp verleend aan de gehandicaptenzorg, waarbij gezinsvervangend huisvesting voor hun werd gebouwd.

Aan kansarme kinderen werden schoolpakketten verstrekt. Samen met stichting WIN, waarvan dhr., D. Ramlal ook voorzitter is, is er steun verleend tot realisatie van de dag voorziening voor gehandicapten in Nickerie en is recent ook een gezinsvervangend huis met 6 units gebouwd. Al met al werd in de afgelopen periode meer dan 1 miljoen euro geschonken aan verschillende projecten in Nickerie. De voorzitter van VVN, de heer Dowlatram Ramlal, bedankte namens het bestuur alle individuen en organisaties, maar vooral ook de vele vrijwilligers uit Utrecht en omgeving, die deze prachtige Nickeriedag hebben mogelijk gemaakt. 

Foto: Akhiel Mahabier
Foto: Hemraj Sankarsingh
Foto: Akhiel Mahabier
Foto: Hemraj Sankarsingh
Foto: Akhiel Mahabier
Foto: Hemraj Sankarsingh

 

 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie