• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Parlement eist actieve betrokkenheid bij ontwikkeling olieindustrie

| dagblad suriname | Door: Redactie

Alle fracties in de Nationale Assemblee vinden dat er sprake moet zijn van actieve betrokkenheid van het totale parlement bij de ontwikkelingen rond de olieindustrie in Suriname. Naar aanleiding van de onlangs gesloten FID-overeenkomst (Final Investment Decision) tussen Staatsolie en TotalEnergies vindt het parlement, dat zij volledige inzage daarin moet hebben. Ze wil volledige openheid en inzicht in alle besluiten en overeenkomsten die te maken hebben met de exploitatie van ‘s lands natuurlijke hulpbronnen, met name olie. Het parlment eist zijn toezichthoudende en controlerende taak op.  

Het vindt dat er voor gezorgd moet worden dat die voorzieningen in plaats moeten worden

gebracht, zodat de inkomsten uit de olieindustrie daadwerkelijk ten goede komen van de huidige en toekomstige bevolking.

Behandeling FID in DNA

Tijdens de openbare vergadering van het parlement donderdag wees NDP-fractieleider Rabin Parmessar erop, dat de natuurlijke hulpbronnen van het land de sleutel zijn tot duurzame ontwikkeling van de natie. Het is essentieel dat alle overeenkomsten die worden gesloten met betrekking tot de natuurlijke hulpbronnen, volledig en zorgvuldig worden behandeld in De Nationale Assemblée (DNA). 

Dit parlement is de stem van het volk, en het volk heeft recht op volledige openheid en inzicht in de besluiten die hun toekomst zullen bepalen. Zoals bij

alle belangrijke overeenkomsten had de FID-overeenkomst met TotalEnergies eerst in het parlement moeten worden besproken en beoordeeld. 

De NDP-fractieleider eist dat dit de norm die gehanteerd moet worden bij alle overeenkomsten met TotalEnergies en andere partners in dit olieproject. Het is volgens hem onacceptabel dat het parlement tot nu toe nog niet in het bezit is van de relevante documenten van de overeenkomsten met betrekking tot dit project. 

Parmessar doet een dringend beroep op de regering om onmiddellijk acties te ondernemen opdat de relevante documenten van de overeenkomst met Total Energies naar het parlement worden opgestuurd. “De behandeling van deze stukken moet transparant zijn, zodat elke burger kan zien hoe de rijkdommen van ons land worden beheerd en hoe dit hun leven zal beïnvloeden”, aldus de NDP fractieleider.

Begeleiding en controle 

Gregory Rusland, leider van de NPS-fractie, wijst op het belang dat voorzieningen, zoals monitoring, controle en begeleiding, in plaats moeten worden gebracht. Indien dat niet gebeurt zal het land ondanks de grote olieinkomsten in problemen geraken, zoals dat het geval is in andere landen. De ontwikkelingen in de olie-industrie zijn nu in een fase terechtgekomen, waarbij een ieder in het land het goed zal kunnen hebben.

BEP-fractieleider Ronny Asabina zegt, dat er een aantal zaken is in de FID-overenkomst, waar de samenleving nader geïnformeerd wenst te worden. Hij noemt onder meer kwesties als die van belastingen, arbitrage en milieu. De BEP pleit voor het instellen van een Mineralen Instituut dat belast moet worden met het beheer van mineralen in de bodem. 

Asabina vindt het niet goed dat op dit moment Staatsolie belast is met het beheer van de olierijdommen van het land. Het bedrijf zou zich slechts met de exploitatie moeten bezig houden. Volgens hem moet worden voorkomen dat Staatsolie een te grote machtsfactor wordt.

Obed Kanape, leider van de ABOP-fractie, vindt dat de politieke wil er moet zijn opdat een ieder in het land gelijkelijk profijt moet kunnen  hebben van de voordelen uit de olieindustrie. In dit verband noemt hij onder andere de gezondheidszorg en onderwijs in het binnenland.

VHP-fractieleider Asis Gajadien hoopt dat de regering spoedig de relevante documenten van de FID-overenkomst naar het parlement stuurt. Hij ziet geen enkel probleem erin dat deze stukken in het parlement worden besproken.

| dagblad suriname | Door: Redactie