• woensdag 08 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Padieinzaai komt mogelijk uit op 30.000 hectare

| dagblad suriname | Door: Redactie

De huidige padieinzaai zal mogelijk uitkomen op in totaal 30.000 hectare. Na dit weekend zal de inzaaiperiode worden afgesloten. De inzaaiperiode die op 1 november begon zou eigenlijk op 31 december moeten zijn afgelopen, maar zijdens het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is besloten deze met nog twee weken te verlengen. Deze verlenging is bedoeld om boeren die niet eerder hebben kunnen inzaaien vanwege de gebrekkige aanvoer van irrigatiewater, nog de ruimte te bieden zulks te doen. 

De padieinzaai kampte de voorbije periode met een gebrekkige aanvoer van irrigatiewater vanuit Wakay, waardoor boeren niet konden overgaan tot inzaai. De

laatste twee tot drie weken is vanwege het kunnen inzetten van een derde pomp  bij het pompgemaal van Wakay, de wateraanvoer aanzienlijk verbeterd. Er is nu voldoende water beschikbaar voor de rijstpolders in het westelijk deel van Nickerie.

Tot vorige week vrijdag zei LVV-minister Parmanand Sewdien op basis van veldrapportages, dat  ongeveer 28.000 hectare was bevloeid en ingezaaid. Er zijn boeren die nog bezig zijn met inzaaien, en de verwachting is dat dit seizoen in totaal 30.000 hectare zal zijn ingezaaid. 

35.000 grond bewerkt

Vanwege de ideale droge weersomstandigheden hebben padieboeren een totaal areaal van 35.000 hectare grond kunnen bewerken en gereed gemaakt

voor inzaai. Door voornamelijk de gebrekkige aanvoer en beschikbaarheid van irrigatiewater gedurende een lange periode op de inzaaikalender, hebben boeren helaas niet de volle 100 procent kunnen inzaaien. Indien dat het geval was, zou het de eerste keer zijn in de historie van de rijstsector dat 35.000 hectare is ingezaaid in een seizoen.

De 30.000 hectare die volgens minister Sewdien naar verwachting wel gehaald zal worden, is in elk geval meer dan het vorig inzaaiseizoen. Toen bedroeg de inzaai  circa 27.000 hectare.  Het seizoen ervoor bedroeg de inzaai slechts 18.000 hectare. Dat kwam doordat er sprake was van ernstige wateroverlast. Bij de huidige inzaai is het juist andersom. Er is sprake van een aanhoudend droge periode met als gevolg gebrek aan voldoende irrigatiewater. Voor de wateraanvoer is men op dit moment grotendeels afhankelijk van de Wakaypompen.

SS 

| dagblad suriname | Door: Redactie