
Ormskirk: “Je kunt niet zeggen dat de mensen zeuren”
| waterkant | Door: Redactie
NPS’er Gracia Ormskirk is niet te spreken over de manier waarop leerkrachten in Suriname worden bejegend door Onderwijsminister Henry Ori. De druppel die de emmer heeft doen overlopen, is de recente reactie van de bewindsman richting zeven buitenlandse leerkrachten die nog steeds geen salaris ontvangen voor geleverde diensten.
Ori zei vorige week voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM)-vergadering dat het probleem van deze buitenlanders een soort zeurverhaal aan het worden is.
“Het is alleen maar om te jammeren. We hebben een minister daar die niet weet hoe hij met leerkrachten moet praten. Je kunt niet zeggen dat de mensen zeuren…
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) heeft zeven Spaanssprekende vreemdelingen – zes Cubanen en één Colombiaanse – vorig jaar aangenomen om als leerkracht Spaans les te geven. Ondanks het feit dat deze buitenlanders werken, kunnen zij na acht maanden nog steeds geen salaris ontvangen omdat achteraf is gebleken dat hun verblijfsstatus niet is geregeld. Ormskirk voerde aan dat de houding van de huidige minister ervoor zorgt
“Want mensen raken gedemotiveerd en respect is zoek. Dat moeten wij terug gaan geven aan onze leerkrachten en de gehele samenleving. Er zijn ook geen middelen binnen ons onderwijs. Hele basale dingen zijn er niet. Geen krijt, geen kopieermiddelen en geen geld. Waar zijn wij mee bezig? Kinderen raken achter, omdat leerkrachten wegtrekken. En als ze niet wegtrekken, zijn zij wel blij als ze weten dat ze een hongerloon verdienen? Dit moet ophouden,” aldus de NPS’er.
De problemen binnen het onderwijs zorgen volgens de politica er ook voor dat ouders bij haast alle vakken bijlessen voor hun kinderen moeten gaan betalen. NPS heeft daarom de taak om het onderwijs weer glans te geven. “Het begint met beleid. En niet alleen voor Paramaribo, maar voor het hele land. Want jaar in en jaar uit wordt het binnenland stiefmoederlijk behandeld. Dit moet ophouden. De NPS wil dat onderwijs weer gaat bloeien. Het mag niet meer gezien worden als een kostenpost,” aldus Ormskirk.
| waterkant | Door: Redactie