• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPHEF OVER CYANIDEVERVUILING LANGZAAM AAN HET WEGEBBEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, beweerde dat skalians het kwik in het meer aan het opruimen waren.

De hypocrisie rondom de vervuiling van het stuwmeer in Brokopondo is een geïnstitutionaliseerd fenomeen geworden, waar bijna alle betrokken partijen, inclusief de lokale gemeenschappen die te lijden hebben onder de vervuiling, aan bijdragen.

De prijs voor hypocrisie gaat echter naar opeenvolgende regeringen die enthousiast meedoen aan het veroorzaken van ophef over de vervuiling, om het vervolgens onder het tapijt te vegen. De hype begint telkens opnieuw wanneer het gezamenlijke falen leidt tot nieuwe incidenten, zonder dat de eerdere problemen zijn opgelost.

De kwikvervuiling

in en rondom het stuwmeer en andere waterlichamen gaat ongecontroleerd door, ondanks het verbod op de import van kwik sinds 2013 en de goedkeuring van de toetreding tot het Minamata-verdrag in 2018. Het doel van dit verdrag is om het gebruik van kwik bij goudwinning te verminderen en wettelijke maatregelen te implementeren om het gebruik ervan te verbieden. Helaas is er tot op heden weinig vooruitgang geboekt.

Opvallend genoeg laaide de ophef over kwik weer op toen de voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, beweerde dat skalians het kwik in het meer aan het opruimen zijn. Dit terwijl deze skalians al

jaren bezig waren met het troebel maken van het water door naar goud op de bodem van het meer te zoeken, met alle gevolgen van dien voor het aquatische leven en de omliggende dorpen.

In 2023 herhaalt zich hetzelfde verhaal, zij het in een nieuw jasje.

Net zoals met kwik in 2013, besluit de regering nu, tien jaar later, de import van cyanide te verbieden. Dit nadat het jarenlang, net als het kwik, op verschillende manieren in het stuwmeer terecht is gekomen. Er wordt wederom een zondebok aangewezen, ditmaal de Chinese goudondernemers, maar het importeren van grote hoeveelheden cyanide heeft de afgelopen zes jaar geen alarmbellen doen rinkelen bij de autoriteiten.

Pas nu er een ramp heeft plaatsgevonden, vergelijkbaar met de kwik- en skalianincidenten in het verleden, komt het sensationeel gedrag weer naar boven bij alle betrokken partijen, inclusief de lokale gemeenschappen die diensten verlenen aan de ondernemers om cyanide naar hun eigen woongebied te vervoeren en op te slaan.

Uit recente uitspraken van milieuminister Marciano Dasai blijkt dat er geen reden is tot bezorgdheid over de besmetting van het drinkwater in de omliggende dorpen.Het kraanwater in de dorpen wordt nu dagelijks getest op de aanwezigheid van deze giftige stof. Er wordt echter met geen woord gerept over het ander leven in het stuwmeer dat besmet raakt door de grote hoeveelheden cyanide die in de buurt van Ston Eiland zijn terechtgekomen. Deze verstoring van het ecosysteem zal uiteindelijk ook merkbaar zijn in het drinkwater.

Er zal waarschijnlijk enkele weken aandacht wordt besteed aan het onderzoeken van iets wat al bekend is, om vervolgens ook dit hoofdstuk af te sluiten totdat er zich weer een nieuw incident voordoet op het stuwmeer. De garantie dat er geen cyanide meer zal worden gebruikt op de goudvelden is, net zoals bij kwik, nog steeds niet gegeven.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie