• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPENBAAR MINISTERIE IN NEDERLAND GAAT DRIE SURINAAMSE BANKEN VERVOLGEN ONDANKS IMMUNITEIT CBVS

| united news | Door: Redactie

Het Surinaams bankwezen krijgt een harde noot te kraken, juist op het moment dat Suriname er alles aan doet te voldoen aan de strenge aanbevelingen van de Caribbean Financial action Taskforce. Maandag zijn de Hakrinbank, de Fina-Bank en de Surinaamse Bank (DSB) officieel aangeklaagd door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM).

Zij worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan een poging tot het wiswassen van Euro 19.5 miljoen in 2018. Dit geld dat via Nederland richting Hong Kong zou worden verscheept werd op Schiphol in beslag genomen door de Nederlandse Justitie.

Hoewel de drie banken de afgelopen jaren steevast hebben aangegeven

dat het om legaal geld gaat van hun cliënten, bestaat bij het Nederlandse OM het vermoeden dat het gaat om crimineel geld dat moest worden witgewassen. Het cash geldbedrag zou via HongKong in China terecht moeten komen waar het giraal zou worden geretourneerd naar de Surinaamse banken. De drie banken zijn opgeroepen om in deze zaak gehoord te worden. Het vermoeden van het OM wordt ondersteunt door het feit dat het geld verdeeld was in briefjes van Euro 500, wat altijd al justities in met name Europa doet vermoeden dat het gaat om crimineel geld.

Sinds 2018 is deze zaak onder

de aandacht van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Er is intussen een dossier samengesteld. Bij de drie banken zouden verschillende personen grote bedragen hebben gestort, soms wel bedragen van Euro 1 miljoen. Andere grote bedragen werden verdeeld in kleinere bedragen gestort. De verscheping werd gedaan door de Centrale Bank van Suriname, die daarvoor wel gerechtig is. het gaat de justitie om de herkomst van het geld. Echter vindt ook de CBvS dat het hier om legaal geld gaat.

In het proces heeft een rechtbank in Haarlem de Surinaamse banken in het gelijk gesteld op basis van de immuniteit die centrale banken in de wereld genieten bij zulke transacties. Echter heeft de hoge raad dit ingetrokken.

Het geld werd in eerste instantie terugverwezen naar de banken, ook omdat de Surinaamse regering officieel had laten weten geen medewerking te zullen verlenen aan het vervolgen van de banken. Het Nederlandse Om heeft de zaak echter niet laten rusten en kreeg die in haar vermoedens gelijk bij het hoogste rechtscollege. Vervolging van de drie banken zou ook zonder medewerking van de Surinaamse overheid mogelijk zijn.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie