• dinsdag 07 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OOK GUYANA KAMPT MET BRAIN DRAIN: VERPLEEGKUNDIGEN TREKKEN WEG

| dagblad de west | Door: Redactie

De Guyanese president Irfaan Ali deelde afgelopen week mee, dat er een groot tekort is aan verpleegkundigen, omdat velen vertrokken zijn naar het Verenigd Koninkrijk en andere landen. President Ali zei dat om het tekort op te vangen, Guyana met Cuba in gesprek is. Cuba zendt over de hele wereld artsen en verpleegkundigen uit.

Niet alleen Guyana, ook Suriname kampt met een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen voor onder andere de Intensive Care (IC), Nierdialyse en de Spoed Eisende Hulp (SEH). Ook uit Suriname vertrekken verpleegkundigen. Daarnaast is er de afgelopen jaren onvoldoende geïnvesteerd in opleidingen voor verplegend personeel.

President Ali: ‘’Een van

de belangrijkste problemen waarmee de Caribische regio op dit moment wordt geconfronteerd, is de uitstroom van verpleegkundigen en gezondheidswerkers.’’. Volgens de president kampen landen als Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Europa met dezelfde tekorten, waardoor de wereld nu actief bezig is om uit diverse landen verpleegkundigen te werven.

‘’Recentelijk heb ik nog een ontmoeting gehad met een aantal verpleegsters in het Georgetown Public Hospital en ze waren zo blij met het werk dat ze deden, dat sommigen van hen dubbele diensten draaien vanwege het tekort. Toen ik met de administratie van het openbare ziekenhuis van Georgetown

sprak, werd mij verteld dat ze honderden vacatures voor verplegend personeel open hebben staan.’’

Bij het behandelen van de kwestie zei president Ali, dat dit de reden is waarom zijn regering resoluut een aantal opleidingsprogramma’s voor verpleegkundigen start en meer verpleegkundigen in het systeem brengt. Dit laatste houdt volgens Ali in dat verpleegkundigen van externe bronnen (bijvoorbeeld uit Cuba) in het systeem komen. ‘’De middellange en lange termijn is om te trainen en te scholen en meer te trainen dan de capaciteit die je nodig hebt’’, aldus het Guyanese staatshoofd.

Investeren in opleidingen

Wat de middellange- en langetermijnbenadering betreft, zei president Ali dat Guyana nu een programma heeft voor personen die verpleegkundige willen worden. Hij merkte op dat de postdoctorale opleiding aan het Georgetown Public Hospital is uitgebreid met zestien postdoctorale programma’s en dat het streven is om dit jaar nog meer programma’s toe te voegen. ‘’We ontwikkelen een hybride verpleegprogramma om de opleiding van verpleegkundigen te verhogen van ongeveer 150 naar 200 per jaar, zodat we nu tussen de 1000 en 1500 verpleegkundigen per jaar kunnen opleiden. Dit programma is al gestart en niet alleen de opleiding van verpleegkundigen, we werken ook aan gespecialiseerde gebieden voor verpleegkundigen‘’, aldus president Ali.

Beroep op Cuba 

Wat verpleegkundigen uit Cuba betreft, zei president Ali dat hij reeds met de Cubaanse ambassadeur heeft gesproken. ‘’Ik heb een lang gesprek gehad met de ambassadeur om te zien of hij nu Cubaanse verpleegsters kan krijgen om in het systeem te komen, in de onmiddellijke periode om te helpen die leemte op te vullen vanwege het enorme tekort dat we hebben.‘’


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie