• vrijdag 17 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Onderzoek lost oud mysterie op: goud op Gouden Koets komt uit Suriname

| snc.com | Door: Redactie

Het goud dat voor de Gouden Koets is gebruikt, is afkomstig uit Suriname. Dat blijkt uit onderzoek naar het koninklijke rijtuig dat de afgelopen tijd op initiatief van het Amsterdam Museum is uitgevoerd. Daarmee is volgens het museum een mysterie opgelost. In Suriname werd volgens conservator Annemarie de Wildt al generaties lang gezegd dat het bladgoud waarmee de koets is verguld - en waar hij zijn naam aan te danken heeft - daar vandaan komt.

Dat is nu bevestigd door onderzoek van het museum in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ en het Naturalis Biodiversity Center.

Na een restauratie van ruim vijf jaar was de Gouden Koets onlangs te zien in het Amsterdam Museum.

In de bijbehorende tentoonstelling werd ook aandacht besteed aan de bouw van de koets.

'De koets moest heel Nederland representeren'

Volgens De Wildt wilden de makers dat de koets het hele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden representeerde. Ze maakten gebruik van onder meer Brabants leer, Javaans hout en Sumatraans ivoor. Suriname leek echter niet vertegenwoordigd en dat riep vragen op, zegt de conservator. Mogelijke archieven met meer informatie hierover zijn volgens het museum verloren gegaan. Het onderzoek was een flinke klus, doordat het goud van de

koets veel looddeeltjes bevat. Dat komt door de luchtverontreiniging waaraan het rijtuig in de loop der jaren is blootgesteld.

Miljarden looddeeltjes bemoeilijkten onderzoek

Volgens Gareth Davies, de hoogleraar petrologie aan de VU die het onderzoek leidde, moesten miljarden deeltjes lood eerst worden verwijderd. Deze klus duurde vier maanden. Het team vergeleek vervolgens het bladgoud met door Naturalis verstrekte monsters uit diverse regio's in Zuid-Afrika en Suriname.

Davies zegt dat het goud van de koets het meest lijkt op dat uit een goudmijn aan de Surinamerivier. Conservator De Wildt vindt dat aannemelijk, aangezien er in de tijd dat het rijtuig werd gemaakt in deze omgeving veel goud werd gedolven.

Koning heeft beloofd voorlopig niet in koets te rijden

De koets is voorlopig niet meer te zien, omdat er ophef is ontstaan over een paneel waarop slaven staan afgebeeld. Het museum deed ook onderzoek naar het sentiment over en de toekomst van de koets. Daaruit kwam naar voren dat de meeste Nederlanders willen dat het rijtuig bewaard blijft en te zien is. Alleen over de manier waarop verschillen de meningen. 

Koningin Wilhelmina kreeg de Gouden Koets bij haar inhuldiging in 1898 cadeau van de Amsterdammers. Ze nam het rijtuig in 1901 in gebruik bij haar huwelijk. Sindsdien deed de koets dienst bij huwelijken en doopfeesten van de Oranjes en sinds 1903 op Prinsjesdag.

BRON: Nu.nl / Beeld: ANP


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie