• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIEPRIJZEN GEMENGD DOOR CONFLICTEN IN HET MIDDEN-OOSTEN

| united news | Door: Redactie

Olieprijzen geven gemengde signalen door aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten en de verwachting dat de toegenomen economische activiteit in de grootste olieconsumerende landen, de VS en China, de vraag naar olie zal stimuleren.

De mogelijkheid dat Saoedi-Arabië vanaf december de olieproductie zal verhogen, beperkte echter verdere prijsstijgingen.

De internationale benchmark Brent crude steeg met 0,02% tot $71,95 per vat om 10.40 uur lokale tijd (07.40 GMT), iets hoger dan de slotkoers van de vorige sessie van $71,93. De Amerikaanse benchmark West Texas Intermediate (WTI) daalde met 0,16% tot $68,32 per vat, na te zijn gesloten op $68,43 in de voorgaande sessie.

Ondertussen gaan

de Israëlische luchtaanvallen door in verschillende gebieden in Zuid- en Oost-Libanon. Het Israëlische leger, dat sinds 8 oktober 2023 in gecontroleerde schermutselingen verwikkeld is met Hezbollah, voerde honderden luchtaanvallen uit op Zuid-Libanese steden, evenals op de Bekaa- en Baalbek-regio’s op 23 september.

Volgens de Libanese autoriteiten zijn sinds 17 september, toen communicatieapparatuur van Hezbollah werd vernietigd, in totaal 1.174 mensen omgekomen, waaronder 104 kinderen en 194 vrouwen. Hezbollah benadrukt dat het conflict in de regio pas zal eindigen als Israël stopt met zijn aanvallen op Gaza.

Analisten verwachten dat de werkgelegenheidsgegevens in de komende week aanwijzingen zullen geven over de volgende stappen

van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en meer informatie zullen verschaffen over de koers van de Amerikaanse economie. Lagere dan verwachte inflatiecijfers in de VS hebben de verwachting gewekt dat de Fed zich nu mogelijk meer zal richten op het ondersteunen van de arbeidsmarkt en doorgaat met renteverlagingen.

De anticipatie dat de Fed de rente tegen het einde van het jaar met 75 basispunten zal verlagen, blijft sterk, terwijl de kans op een verlaging van 50 basispunten in november momenteel op 54% staat. Renteverlagingen zouden naar verwachting de economische activiteit en de vraag naar olie stimuleren.

Ook de stappen van China om de economische mobiliteit te vergroten, zullen naar verwachting de vraag naar olie in het land positief beïnvloeden. De economische stimuleringsmaatregelen die vorige week door de Chinese regering zijn aangekondigd, blijven positief doorwerken op de markten. De regering heeft bovendien aangekondigd dat banken de hypotheekrentes zullen verlagen om de huidige problemen in de woningsector aan te pakken.

Aan de andere kant beperken de verwachtingen dat Saoedi-Arabië, de grootste producent binnen de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC), de productie vanaf december zal opvoeren, verdere prijsstijgingen. In juni kwam de OPEC+ groep, waaronder ook niet-OPEC-leden zoals Rusland, overeen om vrijwillige productieverlagingen van 2,2 miljoen vaten per dag tot eind september te verlengen, met een geleidelijke afbouw tot september 2025.

Toch lijkt het beleid van Saoedi-Arabië te verschuiven naar een productie-uitbreiding, nu de toename van de productie door niet-OPEC-producenten en de zwakkere mondiale vraag de inspanningen van de groep om de prijzen hoog te houden, ondermijnen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie