• maandag 13 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIEBAZEN MULTINATIONALS BEZORGD OVER CONFLICTEN IN DE WERELD

| united news | Door: Redactie

Terwijl de olieprijzen worden gedreven door geopolitieke spanningen, komen topmanagers uit de olie-industrie samen op de grootste energieconferentie van de regio.

Hun grootste zorgen zijn de conflicten in het Midden-Oosten en de gespannen relaties tussen de VS en China. Een nieuw rapport van Bloomberg wijst op de bezorgdheid onder leidinggevenden over de impact van deze conflicten op de olievoorziening en de marktstabiliteit.

BP-CEO Murray Auchincloss benadrukte de risico’s van de spanningen in het Midden-Oosten, in het bijzonder de situatie tussen Israël en Iran, dat lid is van de OPEC. “Het conflict in het Midden-Oosten is momenteel waarschijnlijk het grootste risico. We opereren

in vijf of zes landen in de regio — we maken ons uiteraard zorgen over de veiligheid van onze mensen en de beveiliging van de energievoorziening,” aldus Auchincloss.

De kans op mogelijke verstoringen in de olievoorziening maakt handelaren nerveus, gezien het belang van de regio in de wereldwijde energieproductie.

Daarnaast draagt de complexe relatie tussen de VS en China bij aan de onzekerheid op de markt. Shell-CEO Wael Sawan vraagt aandacht voor het belang van “wat er gebeurt op de as tussen de VS en China,” gezien de mogelijkheid dat de verkozen president Donald Trump hoge tarieven voor China invoert. Sawan wees

op de noodzaak van gediversifieerde energie-investeringen en stelde: “Wij geloven fundamenteel dat de wereld meer energie nodig zal hebben en dat er ook behoefte zal zijn aan andere vormen van energie.”

Ondanks de economische vertraging in China, die de groei van de olievraag vertraagt, blijven leidinggevenden optimistisch over de lange termijn. Terwijl het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag vóór 2030 kan pieken, zijn OPEC en Saudi Aramco optimistischer, vooral gezien de recente economische stimuleringsmaatregelen van China.

De leidinggevenden gaven uiteenlopende visies op de vraag naar olie op lange termijn. Petronas-CEO Muhammad Taufik verwacht dat de vraag tot ruim na 2030 zal aanhouden, terwijl Eni-CEO Claudio Descalzi opmerkte dat de huidige prijsvolatiliteit investeringen kan vertragen, waardoor oliefutures mogelijk stijgen. Ook al beweegt de wereld zich richting schonere energie, is er een consensus onder olie-executives dat aanhoudende investeringen in olievoorziening noodzakelijk blijven om aan de vraag in de komende jaren te voldoen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie