• woensdag 06 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OKB-voorzitter: NPS mag zich registreren na aanpassingen

| starnieuws | Door: Redactie

OKB voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks gaat op een persconferentie in op taken en bevoegdheden van dit instituut. (Foto: René Gompers)

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft de bevoegdheid -op basis van een Staatsbesluit van 2010 dat bovenop het Decreet Politieke Partijen is geslagen- na te gaan of de documenten van politieke partijen die zich komen registreren, aan de wet voldoen. Daaronder vallen ook
de statuten van de politieke partijen. In het geval van de NPS benadrukt OKB dat de partij niet geweigerd is om zich te registreren maar de ruimte is gegeven om haar statuten bij te werken. Dit heeft OKB voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks, dinsdag op een persconferentie meeegedeeld.
Sheikh-Alibaks heeft uitgebreid uitgelegd over "de rol, taken en bevoegdheden van OKB bij verkiezingen". Met de wijziging van de Kiesregeling heeft het OKB nog meer taken en verantwoordelijkheden gehad. Er is lang stilgestaan bij de kwestie NPS. De partij deelde mee dat ze geweigerd was om zich te registreren terwijl ze al zolang zonder
problemen aan elke verkiezing heeft meegedaan. De OKB voorzitter legt uit wanneer een politieke partij zich opnieuw moet registreren: wanneer de partij niet heeft deelgenomen aan 2 achtereenvolgende verkiezingen, wanneer de statuten zijn gewijzigd en wanneer het huishoudelijk reglement is gewijzigd. De NPS heeft haar statuten gewijzigd en moest zich opnieuw registeren. NPS heeft het verzoek ingediend om geregistreerd te worden en het OKB is de documenten gaan toetsen. "Bij die toetsing hebben we gemerkt dat die politieke organisatie op één punt niet voldeed," geeft Sheikh Alibaks aan. "De statuten vermeldden een van de dwingende vereisten niet. Die organisatie is in de gelegenheid gesteld om dat in orde te maken en wederom aan te bieden aan het OKB zodat de registratie kan plaatsvinden.""Het OKB heeft NPS nooit geweigerd," benadrukt de voorzitter. "NPS is in de gelegenheid gesteld om die leemte in haar statuten weg te nemen, in orde te maken. Dan gaat de registratie plaatsvinden. Dat is wat er speelt. En het is geen natrap aan het voormalige OKB. Want het voormalige OKB heeft hetzelfde gedaan."Sheikh Alibaks licht de bevoegdheid om te oordelen over documenten van politieke partijen toe: "In 2010 is op dit Decreet Politieke Organisaties, een Staatsbesluit geslagen ter uitvoering van enkele bepalingen van dat decreet. In dat Staatsbesluit wordt aangegeven hoe het OKB de toetsing dient te verrichten. Er bestaan twijfels en discussies of OKB wel of niet mag toetsen. Ik verwijs eenieder naar het decreet Politieke Organisaties waarin duidelijk is aangegeven dat er een toetsing plaatsvindt. Dat beoordeling plaatsvindt. Dat is het woord. Beoordeling is niets anders dan toetsing." Er worden enkele data aangehaald waarop diverse politieke partijen zich eerst niet konden registreren omdat hun statuten niet in orde waren: 11 maart 2015, 17 maart 2015, 20 augustus 2019, 18 maart 2020, 20 maart 2020. Dit viel allemaal onder de vorige samenstelling van het OKB. "Dus dit is geen nieuw ding dat we gedaan hebben richting NPS," merkt Sheikh Alibaks op. "Het is een beoordeling die al zeker 10 jaren plaatsvindt. Vanaf 2010 toen het staatsbesluit in het leven is geroepen vindt deze beoordeling plaats." "En de registratie van politieke partijen in het openbaar register vindt ook vanaf 2010 plaats," vervolgt hij. "Omdat het register toen in uitvoering kwam middels dat staatsbesluit. Vóór 2010 bestond dat register er niet omdat het model van het register pas in 2010 is vastgesteld. Dus wat OKB heeft geschreven aan NPS om haar statuten in lijn te brengen met de vereisten van het decreet Politieke Organisaties, is geen nieuwigheid."Er is ook niet gestemd om de NPS te weigeren geeft Sheikh-Alibaks aan. De vergadering was het wel eens dat "de NPS aangeschreven werd en uitgelegd wordt wat het mankement is en gevraagd wordt om deze in overeenstemming te brengen met de wet."

| starnieuws | Door: Redactie