• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NOG GEEN CENT VRIJGEMAAKT VOOR ORDENING KLEINSCHALIGE GOUDSECTOR

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: Vicepresident Ronnie Brunswijk, porknokkers in de kleinschalige goudsector en minister van financiën, Stanley Raghoebarsing.

In de nasleep van het tragische mijnongeval bij de mijnschacht bekend als Kamp 21 Pasi, in de buurt van Klein Saramacca in het district Brokopondo, waarbij 15 mensen het leven lieten, benadrukt vicepresident Ronnie Brunswijk de noodzaak van daadwerkelijke ordening in de kleinschalige goudsector.

De vicepresident uit zijn ontevredenheid over het gebrek aan vooruitgang sinds het incident en het uitblijven van de beloofde financiële middelen.

Sinds het incident bij Kamp 21 Pasi heeft er volgens Brunswijk geen vooruitgang plaatsgevonden in het proces om tot ordening te komen

in de kleinschalige goudsector. Daarnaast benadrukt hij dat de beloofde gelden door het ministerie van Financiën nog niet beschikbaar zijn gesteld.

Deze stagnatie in zowel financiële ondersteuning als operationele vooruitgang frustreert de vicepresident, die al drie jaar ijvert voor ordening in de goudsector.

De vicepresident maakt zijn ongenoegen kenbaar over het gebrek aan inspanningen en middelen om daadwerkelijk tot ordening te komen. Hij benadrukt dat de benodigde uitrusting, waaronder All-Terrain Vehicles (ATV’s), al drie jaar geleden zijn besteld en goedgekeurd, maar tot op heden niet zijn aangekomen. Hierdoor voelt Brunswijk zich machteloos in zijn streven naar een geordende en veilige kleinschalige goudwinning.

Brunswijk

wijst op twee categorieën goudzoekers, waarbij één groep volgens hem op een veilige manier handelt, terwijl de andere groep wordt geconfronteerd met onveilige werkomstandigheden. Illegale goudzoekers graven bijvoorbeeld tunnels van 100 meter diep, wat heeft geleid tot het recente tragische ongeval waarbij de berg instortte.

De vicepresident benadrukt de noodzaak om kleinschalige goudzoekers, inclusief illegale zoekers, te reguleren om zo veilige werkomstandigheden te waarborgen. Hij wijst erop dat sommige goudzoekers zelfs minderjarig zijn en drukt zijn zorg uit over hun veiligheid en welzijn. Ondanks zijn inspanningen om met hen in gesprek te gaan, blijft de uitdaging van ordening en veiligheid in de kleinschalige goudsector een voortdurende zorg voor de vicepresident.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie