• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NEDERLAND HOORT BIJ GROOTSTE MILIEUVERVUILERS NA KWANTIFICERING

| united news | Door: Redactie

De lijst van ‘s werelds grootste klimaatvervuilers ziet er mogelijk anders uit als de broeikasgasuitstoot van voormalige koloniën worden meegerekend, zo blijkt uit een rapport van Carbon Brief, een Britse denktank gespecialiseerd in wetenschap en beleid met betrekking tot klimaatverandering.

“Nederland is een relatief klein land, maar het heeft een disproportioneel grote impact op het veranderende klimaat van de aarde,” aldus Simon Evans van Carbon Brief.

Het rapport, gepubliceerd voor de 57e bijeenkomst van de Raad voor Handel en Economische Ontwikkeling van het CARICOM-blok, belicht de historische broeikasgasuitstoot van Nederland, inclusief die van voormalige koloniën zoals Nederlands-Indië, Curaçao en Suriname.

De cijfers onthullen

dat Nederland, wanneer de emissies van de koloniën worden meegeteld, stijgt van de 35e plaats naar de 12e plaats op de lijst van ‘s werelds grootste uitstoters sinds de industriële revolutie.

Tussen 1850 en 2023 heeft Nederland zelf ongeveer 12,6 gigaton CO2 uitgestoten, maar met de koloniale emissies erbij komt dit cijfer op 35,5 gigaton, wat overeenkomt met 1,4% van de wereldwijde emissies.

Evans zegt dat dit de eerste kwantificering is van historische emissies door Carbon Brief, een neutrale journalistieke organisatie. Echter, het rapport komt op een cruciaal moment, aangezien deze week de Klimaattop in Dubai begint, waar de discussie zich toespitst

op klimaatverantwoordelijkheden.

De historische emissies geven armere landen een argument in handen om de verantwoordelijkheid voor klimaatmaatregelen neer te leggen bij de geïndustrialiseerde landen. Dit perspectief is met name relevant voor landen als China en India, die momenteel grote vervuilers zijn maar historisch gezien minder hebben bijgedragen aan de CO2-uitstoot.

Het ‘klimaatschadefonds’ en de bijdrage van landen daaraan zijn belangrijke gespreksonderwerpen tijdens de komende COP28. Eurocommissaris voor klimaat, Wopke Hoekstra, pleitte onlangs voor een grotere bijdrage van China en andere welvarende landen. Het rapport van Carbon Brief werpt een nieuw licht op dit debat en onderstreept de complexiteit van klimaatrechtvaardigheid en de historische rol van landen bij de huidige klimaatcrisis.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie