• vrijdag 01 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NCC: RISICO GEBASEERDE BENADERING VERGROOT EFFECTIVITEIT EN FLEXIBILITEIT

| united news | Door: Redactie

Foto: Winston Wilson tijdens het Nationaal Compliance Congres 2024 (NCC2024).

Winston Wilson, was op woensdag 19 juni als Senior Partner van de TABTO Group, een van de inleiders tijdens het Nationaal Compliance Debat als onderdeel van het door de TABTO Group en Delta Capita georganiseerde Nationaal Compliance Congres 2024 (NCC2024) in het Assuria High Rise Event Center.

Hij stond gedurende zijn inleiding onder meer stil bij de vijf punten waaraan een organisatie volgens artikel 2 van de eerdergenoemde wet moet voldoen: 1. Minimaal een compliance officer aanstellen en registreren bij het FIU; 2. AML/CFT Compliance beleid en procedures ontwikkelen en implementeren; 3.

Doorlopende AML/CFT trainingsprogramma’s voor het personeel; 4. Het verplicht voeren van een Risk Based Approach (RBA); 5. Effectiviteitsbeoordeling (procedures implementeren om het vastgesteld beleid en compliance procedures te evalueren op hun effectiviteit. De evaluaties dienen eveneens gedocumenteerd te worden).

Rule Based vs Risk Based Approach

Internationaal, en zeker ook in Suriname, is bekend en gebruikelijk dat financiele instellingen en toezichthouders regels (of ‘scenario’s’) creëren die verdacht gedrag identificeren, c.q. blootleggen. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van op regels gebaseerde triggers voor AML-onderzoeken is dat het relatief goedkoop en eenvoudig is uit te leggen waarom een bepaalde klant is uitgekozen voor onderzoek.

Daartegenover staat de Risk Based Approach; de risico gebaseerde benadering, die aanzienlijk complexer is dan de Rule Based Approach, maar waarbij men proactief te werk gaat en eerder de gestelde doelen van de organisatie kan bereiken.

RBA bij Corruptiebestrijding

De inleider legde uit dat beide benaderingen in de afgelopen 15 tot 20 jaar nadrukkelijk en nog steeds in ontwikkeling zijn in de wereld. Een belangrijke ontwikkeling binnen het AML/CFT is dat corruptiebestrijding is toegevoegd als een van de gronddelicten. Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) hebben volgens Wilson als doelstelling om corruptie aan te pakken. “Echter bij het implementeren van bepaalde internationale normen en standaarden van zaken doen, moet men zich bewust zijn van de specifieke risico’s in de verschillende landen en sectoren. De risico gebaseerde benadering geeft op het moment dat je het goed oppakt juist de flexibiliteit die nodig is om rekening te houden met de specifieke kenmerken van een land/organisatie. En het moet uniformiteit realiseren en de effectiviteit bevorderen.”

“AML Compliance transitie is een behoorlijk ingewikkelde aangelegenheid”

AML Compliance transitie is, aldus de inleider, een behoorlijk ingewikkelde aangelegenheid. Hij zegt dat dit dagelijks te merken is in de dienstverlening naar bedrijven die nooit eerder hebben gewerkt volgens de complianceregels. “Dan krijgt de organisatie te maken met capaciteitsproblemen want  de juiste kennis en kunde zijn niet aanwezig om de transitie te trekken.” Wilson zegt dat het daarom voor bedrijven heel verleidelijk kan zijn om via een Rule Based Approach te werken, namelijk middels geboden en verboden. “Maar dat is van korte duur en brengt andere grote uitdagingen met zich mee. De Risk Based Approach is aanzienlijk complexer dan de puur op regels gebaseerde aanpak. Maar als je werkt op basis van behoeften in de organisatie, dan kan men proactief te werk gaan en is de kans groot dat organisatiedoelen gerealiseerd worden.”

Dat wij in Suriname nog steeds neigen naar een Rule Based Approach, blijkt uit de uitkomst van de enquete van de stelling ‘Een Risk Based approach klinkt leuk, maar bij een Rule Based approach weet ik veel beter wat ik moet doen’: ruim 52% geeft aan hiermee eens te zijn.

TABTO Group NV | Delta Capita in Suriname

Om Surinaamse bedrijven verder op weg te helpen en bij te staan in het implementeren van internationale standaarden, heeft de TABTO Group in 2023 een samenwerking met Delta Capita beklonken. Dit financieel adviesbureau is actief in Europa en op diverse andere continenten. Delta Capita heeft vanuit zijn ervaring innovatieve tools ontwikkeld om de risico gebaseerde benadering te implementeren, de complexe materie van compliance te beheersen en personeel zodanig hierin te trainen. Het gaat onder meer om het principe van KYC in a Box. “Vooral als je gebrek hebt aan personeel en capaciteit dan is het in dit soort gevallen belangrijk om technologie en innovatie te implementeren”, aldus Wilson, die de noodzaak hiervan in lijn brengt met transparantie maar bovenal ook de invoering van financial inclusion ter bevordering van groei en ontwikkeling van de Surinaamse samenleving.

info@tabtogroup.com

ADVERTORIAL|TABTO

GERELATEERD AAN: DE ZOEK GERAAKTE VERANTWOORDELIJKHEID

| united news | Door: Redactie