MUSKIETEN DOODMEPPEN? ONDERZOEKERS HEBBEN EINDELIJK ONTDEKT WAARDOOR JE ZO VAAK MISSLAAT
| united news | Door: Redactie
Bron: Algemeen Dagblad.
Midden in de nacht word je wakker van het gezoem van een muskiet. Irritant, en het liefst wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk doodslaan. Maar vaak sla je dan mis, omdat de muskiet iedere keer wegvliegt.
Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben ontdekt hoe dat komt. Na analyse van bijna vijfhonderd ontsnappingspogingen van muskieten weten wetenschappers nu waardoor die beestjes de dans telkens ontspringen.
Aan de ene kant komt het doordat een muskiet een aanval detecteert en dan een bochtje maakt in de lucht. Aan de andere kant ontstaat een luchtstroom doordat je een meppende beweging maakt. muskieten
Om hierachter te komen, werden alle ‘ontsnappingsmanoeuvres’ van de muskiet gefilmd met drie speciale camera’s. Deze filmden tot wel 12.500 beelden per seconde. Dat was nodig, omdat muskieten zo’n vijfhonderd vleugelslagen per seconde maken. Via AI-beeldherkenningssoftware zijn alle beelden geanalyseerd. Zo werd duidelijk dat de muskiet surft op de luchtstroom van de slaande beweging.
Als je een muskiet zo snel mogelijk te pakken wilt krijgen, kun je daarom beter een mepper met gaatjes gebruiken dan je hand. Door de gaatjes ontstaat een kleinere luchtstroom. Hierdoor kunnen muggen
HEALTH
| united news | Door: Redactie