• zaterdag 07 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MoU Chinalco druist in tegen grondenrechten

| suriname herald | Door: Redactie

De Memorandum of Understanding (MoU) tussen de staat Suriname en de multinational Chinalco is problematisch en druist in tegen de afspraken die zijn gemaakt over grondenrechten met de inheemse gemeenschappen en in stamverband levende burgers in het gebied waar de activiteiten gepland zijn. De staat heeft hierbij het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) genegeerd.

Dit principe vereist dat toestemming wordt verkregen van de lokale gemeenschappen in het binnenland voordat economische activiteiten in hun gebieden worden ontplooid, zodat hun territorium niet wordt geschaad. Volgens hoogleraar Jack Menke waren de betrokken partijen aanvankelijk bezig met de FPIC-procedure, maar al snel

heeft dit plaatsgemaakt voor een MoU, zonder verdere betrokkenheid van de bewoners van Apoera, Washabo en Section. Inmiddels hebben de bewoners hun ongenoegen geuit over de gang van zaken.

In een gesprek met de STVS benadrukt Menke dat er veel zaken zijn waar mogelijk geen rekening mee is gehouden. Hij wijst erop dat het Bakhuysgebied, waar de activiteiten gepland staan, de kern vormt van het ongerepte Suriname, met een unieke flora en fauna. Hij vraagt zich af waar de milieustudies zijn gebleven die de impact van deze activiteiten moeten aantonen.

Menke is ook kritisch over de term Local Content, die vaak in dergelijke overeenkomsten

wordt genoemd en ook in deze MoU voorkomt. Volgens hem is Local Content slechts een klein aspect en zou de nadruk eerder moeten liggen op Local Development. Dit houdt in dat na overleg met maatschappelijke groepen echte voordelen ontstaan uit projecten, die rechtstreeks bijdragen aan de ontwikkeling van de gemeenschappen.

De hoogleraar, die de ontwikkelingen in de bauxietsector heeft bestudeerd, wijst erop dat de verwachte spin-off van de activiteiten van Suralco tussen 1816 en 1916 niet is gerealiseerd. De enige uitzondering was in de periode na 1964, toen een economische groei van 8 tot 10 procent werd genoteerd gedurende drie jaar. Ondanks dat bauxiet meer dan 75 procent van de exportopbrengsten uitmaakte, vond er geen eerlijke herverdeling van inkomsten plaats.

Menke herinnert aan het West-Surinameproject, dat destijds grootse plannen omvatte, waaronder het mijnen van bauxiet. Dit stuitte echter op hevige protesten van de lokale gemeenschap, die veel schade ondervond door de slechte uitvoering van het plan. Hij merkt op dat de grondenrechten toen niet goed waren geregeld en dat dit probleem vandaag de dag nog steeds bestaat.

Vanwege zijn werk bezoekt Menke regelmatig inheemse gebieden en stelt hij vast dat het gevoel van onbehagen onder de bewoners groot is. Hij benadrukt dat zonder dialoog en respect voor hun rechten, projecten zoals deze alleen maar meer verdeeldheid en schade zullen veroorzaken.

| suriname herald | Door: Redactie