• dinsdag 26 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MINISTER VORSWIJK: PLANTAGE BERLIJN WORDT NIET UITGEGEVEN

| united news | Door: Redactie

Minister Dinotha Vorswijk (GBB) is niet van plan plantage Berrlijn uit te geven aan derden. Het erfpacht recht van deze dorpsgemeenschap is enkele jaren geleden vervallen en behoort sedertdien weer tot domeingrond.

De afgelopen weken circuleerden op sociale media hypothecaire uittreksels hierover en werd gesuggereerd dat de grond intussen aan derden is uitgegeven.

“Het verhaal dat de plantage is uitgegeven klopt niet. Niets is uitgegeven aan derden. Het zal ook niet uitgegeven worden aan derden. Ik zal ervoor waken dat in mijn periode als minister bij Grondzaken en Bosbeleid de plantage wordt uitgegeven”, zegt minister Vorswijk (GBB). De afgelopen periode is enige

commotie ontstaan in bepaalde kringen nadat op sociale media de hypothecaire uittreksels opdoken. Het terrein ter grootte van 8440 hectare werd op 31 december 1943 voor de duur van 75 jaar in erfpacht gegeven aan de Dorpsgemeente Berlijn. Dat recht is per 1 januari 2019 vervallen

De bewindsvrouw legt uit dat in januari 2015 de stichting Dorpsgemeente Berlijn een verzoek aan het ministerie had gedaan om het erfpachtrecht te converteren naar grondhuur. “Dat verzoek is gehonoreerd en is een bereidverklaring en daarna een toewijzingsbeschikking uitgegeven door toenmalig minister Steven Relyveld”, zegt minister Vorswijk. In de beschikking was het areaal voor “bijzondere

doeleinden” uitgegeven. Voor deze conversie zou de stichting een bedrag van ruim SRD 2.1 miljoen moeten betalen.

Minister Vorswijk geeft aan dat de dorpsgemeente dat bedrag niet kon opbrengen en werd bestemmingswijziging aangevraagd om het areaal toe te wijzen voor landbouwdoeleinden. De bestemmingswijziging vond officieel niet plaats en verviel het erfpachtrecht per 1 januari 2019. Op 16 oktober 2019 begon de stichting een kortgeding tegen de Staat Suriname om gedaan te krijgen dat het toewijzingsproces werd afgewikkeld. De kortgedingrechter deed op 27 augustus 2020 uitspraak en de zaak werd verwezen naar de bodemgeschillenrechter.

Dat bodemproces begon op 7 januari 2022 en op 14 februari 2023 werd uitspraak gedaan. De rechter vonniste dat de staat het areaal moest uitgeven aan de stichting voor agrarische doeleinden. Ruim twee weken later werd het proces ingezet om de grond aan de belanghebbenden toe te wijzen. Minister Vorswijk heeft op 22 maart dit jaar een bereidverklaring afgegeven aan de stichting Dorpsgemeente Berlijn. De bereidverklaring was zes maanden geldig. Binnen deze periode moest de stichting de formaliteiten zoals het betalen van ontsluitingskosten in orde maken, zodat de definitieve toewijzingsbeschikking kon worden afgestaan.

Minister Vorswijk merkt op dat de periode van zes maanden om het areaal te aanvaarden formeel op 22 oktober jongstleden is verstreken,

“Ik heb begrepen dat ze tot en met 30 oktober niet hebben aanvaard, want de ontsluitingskosten zijn niet betaald”, aldus de bewindsvrouw. Gelet op de grootte van het gebied zal de stichting een bedrag van SRD 844.000 moeten betalen aan de Staat Suriname.

Dat er hypotheekakten opduiken waarin staat dat plantage Berlijn weer tot vrije domein behoort, heeft volgens de minister niet veel om het lijf. Die vermelding is slechts een formaliteit. Om het areaal opnieuw te kunnen uitgeven aan de belanghebbenden, in dit geval de Dorpsgemeente Berlijn, moest de vervallenverklaring van het erfpachtrecht formeel eerst vastgelegd worden en gemeld worden bij het MI-Glis. “Er is dus helemaal niets aan de hand. We dienen rekening te houden met de mensen, de bewoners, dus niets wordt uitgegeven aan anderen”, zegt ze de bewindsvrouw.

UNITEDNEWS

 

 

 

| united news | Door: Redactie