• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Nurmohamed: “Half gemaakte gebouwen AdeKUS worden aangepakt” – “Campus krijgt facelift”

| dagblad suriname | Door: Redactie

De universiteitscampus krijgt een broodnodige facelift. Dit heeft minister Riad Nurmohamed aangekondigd voor de aanvang van de deze week gehouden Raad van Ministers vergadering. Hij gaf aan dat in de reeks van de werkzaamheden aan staatsgebouwen en panden die het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft uitgevoerd, ook het complex van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) aan de Leysweg in Paramaribo=Zuid wordt opgenomen. Volgens de bewindsman zullen de half gemaakte gebouwen, die inmiddels al enkele jaren verlaten staan, worden aangepakt en afgebouwd. 

De bouwwerkzaamheden moeten over een maand starten. De facelift van de campus is volgens de bewindsman

essentieel voor het ontwikkelen van een goede leeromgeving. Vermeldenswaard is dat Nurmohamed voor zijn ministerschap in 2020 verbonden was aan de universiteit als hoogleraar aan de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FteW) en programmacoördinator van de Masteropleiding ‘Education and Research Programma in Sustainable Management of Natural Resources.’ 

Zijn collega Marciano Dasai, die nu minister is van Ruimtelijke Ordening en Milieu, was eveneens tot vorig jaar nog verbonden aan FteW. Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is ook verbonden geweest aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen. 

Verwaarloosd

Ondanks het grote aantal bewindslieden dat direct komt van de universiteit is het hoger opleidingsinstituut verwaarloosd

in de afgelopen jaren. Broodnodige investeringen zijn jarenlang uitgebleven waardoor er weinig ruimte is voor vernieuwing en verbouwing. De campus van de Anton de Kom Universiteit ligt aan de zuidwestelijke rand van Paramaribo. Daar is ook de Universiteitsbibliotheek gelegen en worden ook de lessen gegeven van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). 

De Medische Faculteit is ondergebracht in het gebouw van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) naast het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan de Kernkampweg.

| dagblad suriname | Door: Redactie