• zondag 15 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Mijlpaal voor Suriname: 25 dorpen krijgen duurzame stroom

| waterkant | Door: Redactie

Suriname zet een grote stap in de energietransitie. Met de bouw van drie hybride zonne-energiecentrales krijgen ruim 25 dorpen in Boven-Suriname en Marowijne binnenkort 24 uur per dag toegang tot elektriciteit. Dit project, getiteld “Suriname Villages Micro-grid Solar Project Phase II”, is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzame energievoorziening in het binnenland.

De Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk gaf op 3 december samen met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en andere hoogwaardigheidsbekleders het officiële startsein voor dit ambitieuze project. In het dorp Solan, aan de Gran Rio-rivier, werd de aftrap gegeven voor de bouw van een zonne-energiecentrale in Daume

(Djumu-cluster).

Deze centrale zal 16 omliggende dorpen van stroom voorzien. Later die dag volgde het startsein in Cajana (Cajana-cluster), waar 7 dorpen toegang tot elektriciteit zullen krijgen. Twee dagen later, op 5 december, was het de beurt aan Galibi, waar een centrale gebouwd wordt om de dorpen Christiaankondre en Langamankondre te voorzien van duurzame energie.

De energiecentrales combineren zonnepanelen met batterijopslag en een dieselgenerator als back-up. Via hoogspannings- en laagspanningslijnen wordt de stroom naar de dorpen geleid. Het innovatieve aspect is dat de systemen op afstand vanuit Paramaribo gemonitord kunnen worden, terwijl lokaal personeel wordt opgeleid voor onderhoud en technische ondersteuning. Elke

centrale levert 360 kWh, voldoende om alle huishoudens in de dorpen van stroom te voorzien.

Voorafgaand aan de bouw zijn in de dorpen vergaderingen gehouden (krutu’s) met de traditionele leiders en gemeenschappen. Hier werden afspraken gemaakt over het gebruik van de gronden en werd uitleg gegeven over de werking van de systemen. Dit zorgt voor transparantie en een hechte samenwerking tussen de overheid, dorpsgemeenschappen en het uitvoerende bedrijf POWERCHINA.

De financiering van de Cajana- en Galibi-cluster komt uit een lening van het CARICOM Development Fund, terwijl de Djumu-cluster wordt gefinancierd vanuit de Surinaamse staatsbegroting. Het project is een belangrijke stap richting de realisatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s), waaronder toegang tot duurzame energie voor alle Surinamers in 2030.

Met deze nieuwe energiecentrales krijgen duizenden inwoners niet alleen toegang tot stroom, maar ook kansen voor economische en sociale groei. Dit project markeert het begin van een heldere toekomst voor de gemeenschappen in het binnenland.

| waterkant | Door: Redactie