• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Melkveeboeren wachten komst eerste partij importmelkkoeien uit Brazilië af

| dagblad suriname | Door: Redactie

Melkveeboeren wachten de komst van de eerste partij importmelkkoeien uit Brazilië met belangstelling af. De eerste transportlading van circa 400 koeien wordt volgens de laatste berichten in april verwacht. In totaal worden in opdracht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) 1.500 melkkoeien van het runderras Gyr uit Brazilië geïmporteerd.

De koeien zullen over een periode van 1 jaar worden binnengehaald. Hiermee wordt beoogd de lokale melkproductie een duw in de rug te geven. 

Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond Suriname (VHB), ziet de import van koeien voor dit jaar als een belangrijke ontwikkeling voor de veeteeltsector. Hij spreekt de

hoop uit dat het beleid van regeringswege, c.q. het ministerie van LVV dit jaar spijkers met koppen zal slaan voor wat betreft de stimulering van de veeteeltproductie, in het bijzonder de productie van rauwe melk. 

Niet alleen de import van melkkoeien is belangrijk, maar ook andere randvoorwaarden dienen in plaats te zijn om de lokale melkproductie te stimuleren. Uiteindelijk moeten de stimulerende maatregelen erop gericht zijn, dat het voor de melkveeboer lonend is om melkvee te houden.

Zoals in alle andere productiesectoren draait het om winstgevendheid, waarbij de opbrengsten de productiekosten ruim moeten kunnen dekken. Zaken als goed grasland, betaalbare inputs, voorlichting

en begeleiding en een eerlijke opkoopprijs van rauwe melk zijn belangrijke aspecten die ook meegenomen dienen te worden bij het treffen van stimuleringsmaatregelen voor de melkveesector. 

Vorig jaar heeft LVV-minister Parmanand Sewdien in het parlement gezegd, dat de zogeheten Melkwet gewijzigd zal worden, waarbij de prijs van melk losgelaten zal worden. Hierover is geruime tijd niets meer vernomen. Mukesh Ramlagan zegt dat deze kwestie met alle relevante actoren goed van alle kanten moet worden bekeken. Het loslaten van de melkprijs moet ook niet leiden tot een situatie waarbij het voor de melkveeboer niet meer lonend gaat zijn om melkvee te houden. 

Gyr runderras

De Gyr is een goed runderras, en de melkkoeien ervan kunnen onder ideale omstandigheden makkelijk 40 tot 50 liter melk per dag produceren. De huidige melkkoe in Suriname haalt dagelijks gemiddeld 10 tot 15 liter. 

De consumptiebehoefte aan melk in Suriname bedraagt jaarlijks rond de 7 miljoen liter. Lokaal wordt jaarlijks circa 2 miljoen liter geproduceerd. Het verschil van 5 miljoen liter wordt gedekt middels geïmporteerde melkpoeder. Door gebrek aan stimulerende maatregelen in de achterliggende jaren zijdens de overheid naar de melkveesector toe, hebben vele  boeren de melkproductie de rug gekeerd. Nog slechts ongeveer 137 melkboeren leveren dagelijks rauwe melk aan de Melkcentrale Paramaribo. Met voldoende lokale melkproductie zal de afhankelijkheid van de dure melkpoeder aanzienlijk minder zijn. 

Sinds vorig jaar

Sinds medio 2022 wordt gesproken over de import van melkkoeien. Vanwege allerlei vertragingen lijkt over enkele maanden pas de eerste transportlading koeien te zullen aankomen. De voorzitter van de Veehoudersbond zegt dat indien de koeien al vorig jaar zouden zijn verscheept, de melkveesector nu een jaar verder zou zijn. Er zou nu al sprake zijn van een verhoogde melkproductie.

De import van melkkoeien is onderdeel van het plan van het miniserie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om in het kader van de voedselzekerheid de melkproductie in Suriname een flinke duw in de rug te geven. Binnen dit project zal ook goed genetisch materiaal van slachtrunderen en kleine herkauwers (schapen) geïmporteerd worden voor fokdoeleinden. Behalve Barbados heeft ook Trinidad aangegeven grote behoefte te hebben aan vlees van runderen en kleine herkauwers. Het groter plaatje van LVV is om van Suriname een hub te maken voor vleesproductie en daarmee de Caricom-markt te bedienen.

Met de import van de 1.500 melkkoeien uit Brazilië zal uiteindelijk elke boer over 10 tot 12 melkkoeien kunnen beschikken. De koeien zullen zonder winstoogmerk aan boeren worden verkocht. Te Dirkshoop, in het district Saramacca, wordt gewerkt aan een quarantaineruimte, waar de koeien na aankomst enige tijd zullen worden gehouden. Ze zullen worden gemonitord op  ziekten en plagen. Onderdeel van de quarantaine ruimte is ook de aanleg van grasland.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie