• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Megafraude stadhuis breidt zich uit als een olievlek: acht verdachten van witwassen en oplichting

| ad.nl | Door: Bart Lelieveld

De fraudezaak op het Haagse stadhuis waarbij een ambtenaar beschuldigd wordt van het achteroverdrukken van 1,8 miljoen euro, breidt zich uit als een olievlek. Inmiddels zijn er acht verdachten in beeld. 

Een slordige 1,8 miljoen euro zou de bewuste ambtenaar in eigen zak hebben gestoken. R. werkte als controller bij de Dienst Stadsbeheer en werd in maart vorig jaar op staande voet ontslagen toen de fraude aan het licht kwam. Er zouden facturen zijn betaald voor opdrachten die nooit zijn uitgevoerd. Het geld werd overgemaakt aan een wirwar van bedrijven waar R. zelf banden mee had. 

Nu, ruim een jaar later, heeft het Openbaar Ministerie acht

verdachten op het oog. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Tegen vier van hen wordt een strafzaak voorbereid. Daarnaast probeert het OM het fraudebedrag terug te vorderen bij de verdachten. 

Aan het rollen

De zaak kwam aan het rollen toen een collega van de ambtenaar een verzoek kreeg om een rekening van 72.500 euro goed te keuren. Het bedrijf dat de factuur gestuurd zou hebben was op het IJspaleis echter niet bekend. Na controle in de administratie rezen meer vraagtekens over rekeningen van onbekende bedrijven.

Het atrium van het stadhuis in Den Haag

height="463" loading="lazy" src="https://images0.persgroep.net/rcs/FS5uzyRlF1DN1AKGuiqM2g68baY/diocontent/144950652/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8" width="694" /> Het atrium van het stadhuis in Den Haag © ANP

Nadat bedrijfsrechercheurs de zaak onderzochten, kwamen ze tot een vernietigend oordeel. R. bemoeide zich met zaken waar hij niets mee van doen had. In totaal werden 58 facturen onderzocht, waarvan er slechts bij vier een specificatie zat. In zeventien gevallen vroeg hij collega’s om de facturen snel goed te keuren, omdat er spoed bij was. De betwiste facturen kwamen van twaalf bedrijven af. Zeven van die bedrijven waren gevestigd op het adres van de buurman van R. Op de laptop van R. werden aanwijzingen gevonden dat hij zelf facturen maakte. 

Tijdens verhoren bij de bedrijfsrechercheurs gaf hij toe dat hij fraude pleegde, maar dat hij dat in het begin niet doorhad. Hij legde uit dat hij bedrijven uit zijn netwerk wilde helpen om voor de gemeente aan de slag te gaan. Toch erkende hij wel dat hij in elk geval voor een van de bedrijven zelf facturen in elkaar had gedraaid. Ook wist hij dat in elk geval bij drie leveranciers geen werkzaamheden werden geleverd voor de ingediende rekeningen. Totaal zou het gaan om bijna 1,8 miljoen euro.

24.000 cash voor een Porsche

De gemeente vermoedt dat ook de vrouw van R. van de fraude wist. Er was namelijk 80.000 euro op hun rekening gestort voor een verbouwing en er ging maar liefst voor 110.000 euro contant geld rond, waarvan 24.000 euro cash werd afgetikt voor een Porsche. 

Ik ben van Hin­doestaan­se afkomst, daar is dit gebruike­lijk

Verdachte R.

R. werd de laan uit gestuurd, maar vocht zijn ontslag aan bij de rechtbank. Hij ontkent iets met de fraude te maken te hebben en wilde weer aan het werk in het gemeentehuis, of anders bijna 550.000 euro ontvangen. De rechter maakte korte metten met dat verzoek. Die oordeelde aan de hand van het door de gemeente aangevoerde bewijs dat het directe ontslag terecht was. R. kreeg ongelijk en moest bovendien nog 500 euro aan proceskosten betalen. 

De gemeente besloot daarna beslag te leggen op zijn auto, woningen en bankrekeningen. Ook dat vocht R. in de rechtszaal aan. Volgens hem was hij maar een onbeduidende medewerker. De grote contante geldbedragen waren volgens hem wel te verklaren: ‘Ik ben van Hindoestaanse afkomst, daar is dit gebruikelijk’,  zei hij in september tegen de rechter. Maar die oordeelde dat het beslag terecht was.

Wanneer de strafzaak tegen R. en zijn medeverdachten behandeld wordt, is niet duidelijk. Hun advocaten hebben aangegeven dat ze een aantal zaken nog onderzocht willen hebben. 

| ad.nl | Door: Bart Lelieveld