• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Maternale gezondheidszorg in Suriname besproken op UNFPA-meeting

| cds | Door: Redactie

In de marge van de ‘Summit of the Future’ van de 79ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waar president Chandrikapersad Santokhi aan zal deelnemen, vinden er diverse voorbereidende en aanverwante meetings plaats. 

Op 18 september 2024 heeft ambassadeur Miriam Mac Intosh, directeur Buitenlandse Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking deelgenomen aan een meeting, een zogeheten ‘side-event’, georganiseerd door het United Nations Population Fund (UNFPA), oftewel VN Bevolkingsfonds, en mede ondersteund door Suriname, Costa Rica, Luxemburg, Brazilië en Mexico. 

De meeting had als thema “Bouwen aan grensoverschrijdende solidariteit en gerichte actie voor gelijkheid in gezondheid: het overbruggen

van de kloof op het gebied van gezondheid van moeders voor vrouwen en meisjes van Afrikaanse afkomst”. Het doel van dit event was om een wereldwijde coalitie op te richten die zich richt op het verbeteren van de maternale gezondheid voor vrouwen en meisjes van Afrikaanse afkomst. 

Er zijn 2 paneldiscussies gehouden, waarin deskundigen op het gebied van maternale- en reproductieve gezondheid hun kennis deelden. De vertegenwoordigers van de lidlanden, waaronder Suriname, hebben ook de gelegenheid gehad kort het belang van dit onderwerp te belichten. Belangrijke onderwerpen van discussie waren de ongelijkheden in de maternale gezondheid, racisme, seksisme, data verzameling en het belang

daarvan en wereldwijde solidariteit.

Directeur Mac Intosh sprak over de vooruitgang en uitdagingen op het gebied van maternale gezondheid in Suriname. Zij onderstreepte de diversiteit van de Surinaamse bevolking, wat het mogelijk maakt om bij het verzamelen van gegevens rekening te houden met etniciteit en hoe dit helpt bij het creëren van beter en toegepast beleid. ‘Er zijn echter ook uitdagingen, vooral voor gemeenschappen in het binnenland, die moeite hebben met het verkrijgen van toegang totgezondheidszorg’ benadrukte de directeur.  

Het ministerie van Volksgezondheid werkt, met steun van de PAHO en de WHO, aan het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg door het lanceren van gerichte programma’s. Dit side-event wordt gezien een belangrijke stap in de richting van mondiale samenwerking voor het verbeteren van de gezondheid van vrouwen en meisjes, met aandacht voor de specifieke behoeften van verschillende bevolkingsgroepen.

Tegen deze achtergrond vond tijdens het evenement ook de lancering plaats van een platform ‘Global Coalition for Transitional Solidairity and Action to Bridging the Gap in Maternal Health for Women and Girls of African Descent. Dit betreft het eerste wereldwijd platform voor meerdere belanghebbenden om de solidariteit te versterken, meer samenwerking en coördinatie te bevorderen en actie te versnellen om de structurele ongelijkheden op het gebied van gezondheid van moeders- en de algehele gezondheid en welzijn van vrouwen en meisjes van Afrikaanse afkomst aan te pakken.

| cds | Door: Redactie