MASSAMOORD MOIWANA HERDACHT: REFLECTIE, GEBED EN EMOTIE
| dagblad de west | Door: Redactie
De Basis Gemeente A Nieuw Tilii heeft samen met de stichtingen Moiwana en 8 December 1982, op zondag 19 mei een dienst gehouden ter herdenking van de massamoord in het dorp Moiwana op 29 november 1986. Negenendertig mensen verloren hun leven tijdens deze verschrikkelijke moordpartij die werd uitgevoerd door het Nationaal Leger van Suriname.
De massamoord in Moiwana is een donkere bladzijde in de geschiedenis van Suriname, maar de strijd voor gerechtigheid en verzoening gaat door. Met vastberadenheid en gezamenlijk streven blijven de organisaties en de gemeenschap aandringen op de volledige uitvoering van het vonnis en een toekomst waarin dergelijke tragedies
De herdenkingsdienst was niet alleen een moment van rouw, maar ook van hoop en vastberadenheid. De aanwezigen spraken hun verlangen uit naar een toekomst waarin gerechtigheid geschiedt en de herinneringen aan de slachtoffers levend gehouden worden. Het evenement diende ook als een krachtige herinnering aan de noodzaak van voortdurende inspanningen om mensenrechten te beschermen en historische onrechtvaardigheden aan te pakken.
De dienst bracht mensen samen om stil te staan bij de verschrikkingen die zich hebben afgespeeld in Moiwana, en bij de bredere context van mensenrechtenschendingen in Suriname. De aanwezigen, waaronder overlevenden en nabestaanden, waren zichtbaar emotioneel toen de voorganger
Van de slavernij tot de moorden in Moiwana en andere schendingen tijdens de Binnenland-se Oorlog, de voorganger benadrukte de lange weg van leed en onrecht die de gemeenschap heeft doorstaan. De internationale ge-meenschap heeft de tragedie van Moiwana niet genegeerd. In 2005 veroordeelde het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrech-ten, Suriname voor de mensenrechtenschendingen die plaatsvonden tijdens de aanval in Moiwana.
Het Hof oordeelde dat Suriname schuldig was aan grove schendingen van de mensenrechten en droeg het land op om de slachtoffers en hun nabestaanden compensatie te bieden, en om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.
Ondanks deze veroordeling is de uitvoering van het vonnis van Moiwana 1986 nog steeds niet volledig uitgevoerd. De betrokken organisaties, zoals de Basis Gemeente A Nieuw Tilii, de Stichting Moiwana en de Stichting 8 December 1982, blijven aandringen op volledige naleving van het vonnis door de regering van de Republiek Surina-me. Ze eisen gerechtigheid en erkenning voor de slachtoffers en hun families.
| dagblad de west | Door: Redactie