• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Leraar zijn… meer dan een baan!

| starnieuws | Door: Redactie

AANGEBODEN

Vandaag vieren wij Wie voor de klas staat weet het: leerkracht zijn, is een beroep waarin je telkens voor nieuwe uitdagingen wordt gesteld. Boeiende lessen verzorgen, eindtermen halen, studenten begeleiden in hun studiekeuze, aanleren van normen en waarden en nog veel meer.

Historisch gezien heeft het onderwijs altijd gereageerd op maatschappelijke behoeften. Van de introductie van het klassikale systeem in de
19e eeuw tot het digitale tijdperk van vandaag, waarin technologieën het leerproces verrijken.

Deze veranderingen zijn van invloed op elk aspect van het onderwijs, van lesgeven en een nieuw curriculum tot de manier waarop de prestaties van kinderen en studenten worden beoordeeld.

Op micro-niveau, in het klaslokaal, betekent dit dat leerkrachten zich moeten aanpassen aan een steeds diverser wordende groep leerlingen, elk met hun eigen behoeften en leerstijlen.

Bron van bezorgdheid

Keer op keer laat onderzoek zien hoe groot de invloed van de leerkracht is op de prestaties van leerlingen. Dit leidt bij leraren, wereldwijd en ook in Suriname, tot bezorgdheid over de staat

van het onderwijs. Aan de ene kant krijgen ze teveel  taken toegeschreven en aan de andere kant zijn er veel verschillende ideeën over hoe onderwijs anders moet. Er wordt te veel gewisseld van ideeën over hoe het onderwijs beter kan. Er zijn steeds weer andere “experts” en steeds moet de leraar opnieuw veranderen.

Deze constante vernieuwingen kunnen voor leerkrachten zowel uitdagend als overweldigend zijn. Het is van belang om in de opgezette vernieuwingen niet alleen te ‘overleven’, maar ook te groeien. Veelal wordt vergeten dat het veranderen niet het doel moet zijn, maar verbeteren! U heeft als lezer daar wel uw mening over.

Communicatie als sleutel voor beter functioneren

Effectieve communicatie is volgens wetenschappers de hoeksteen van succesvol onderwijs, vooral tijdens veranderingsprocessen. Een open dialoog van beleidsmakers op het gebied van onderwijs met hun onderwijsgevenden wordt in dit kader niet alleen aanbevolen maar ook de nodige transparantie die daarbij hoort. Gedegen uitleg over het waarom en de invloed van de veranderingen die zullen plaatsvinden, zorgen bij onderwijsgevenden voor vertrouwen. Ook hebben zij beter zicht op de eigen capaciteiten en de manier zoals zij invulling zullen geven aan hun rol om een positieve en productieve leeromgeving vorm te geven.

Meer dan een baanOnderwijsgevenden hebben vanwege de huidige economische situatie in ons land vaak meer dan één baan, terwijl zij essentiële leden van onze maatschappij zijn. Ze zijn niet alleen de pijlers van kennis, maar vormen de toekomst van onze kinderen. Ze zijn opvoeders, mentoren en inspiratiebronnen. Leraar zijn, ís meer dan een baan! Ode aan onze onderwijsgevenden!Hortence Promes M.EdOnderwijskundige/Pedagoog

| starnieuws | Door: Redactie