• woensdag 08 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Daniel Lachman, directeur van het Planbureau

Lachman legt samenhang MOP, Herstelplan en IMF uit

| snc.com | Door: Redactie

Daniel Lachman, directeur van het Planbureau, heeft op dinsdag 11 januari 2022 tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de Kenniskring, die virtueel werd gehouden, een presentatie gehouden over het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) 2022-2026. In zijn presentatie ging Lachman in op de samenhang tussen het MOP, het Herstelplan en de overeenkomst van het IMF.

Het Herstelplan loopt van 2020-2022 en is al in volle uitvoering en komt overeen met de herstel- en stabilisatiefase van de eerste twee jaren van deze regeerperiode. Lachman voerde aan dat het herstelplan valt binnen het raamwerk van het IMF. “Zowel het Herstelplan als de IMF-overeenkomst vallen binnen het

raamwerk van het MOP.” Hij zei dat het MOP zodanig is opgesteld dat het niet zoveel zou uitmaken als de overeenkomst met het IMF wel of niet was doorgegaan.

Lachman gaf aan dat er vaak genoeg een misconceptie is over een MOP, dat het om een heel dik boek gaat met allerlei statistische analyses met grafieken. “Nee, dat is het niet. Het is ook geen lijstje met wenselijkheden oftewel white elephants projects, zoals het bouwen van skyscrapers en geen samenvatting van wat een paar ministeries willen.” Hij verduidelijkte dat een MOP een samenraapsel is van de belangrijkste keuzes op het gebied van volksgezondheid, onderwijs, ondernemerschap,

bevolkingsbeleid etc. die ons in de periode 2022-2026  naar een gewenst eindresultaatmoet brengen. 

Lachman gaf aan dat bij het opstellen van het MOP gekeken is vanuit de huidige situatie naar de toekomst en wel 2050, waarbij naar de grote uitdagingen/ bedreigingen/ kansen is gekeken, zoals globalisatie, voedselschaarste en klimaatsverandering. “Hoe zouden wij hierop kunnen anticiperen en belangrijker nog wie zouden wij als land willen zijn?” Dit wordt bepaald op basis van de waarden en de normen, waardoor de visie wordt geformuleerd en aan de hand hiervan de doelen op lang termijn (2050). De directeur van het Planbureau zei dat de lange termijn doelen teruggerekend kunnen worden naar de periode van het MOP in uitkomsten en indicatoren. “Samen met de huidige situatie die opgedeeld kan worden in thema’s, beleidsgebieden en sub-beleidsgebieden weet je wat voor een verschil er is tussen wat je nu hebt en datgene wat je wil hebben aan het einde van het MOP en dan kun je zeggen van okay, als we daar willen komen, zijn dit de belangrijke besluiten die wij moeten nemen.” 

Lachman zei dat er bij het samenstellen van het MOP ook rekening is gehouden met onzekerheden zoals COVID-19, hoge en lage prijzen van olie en goud. Er zijn daarom verschillende scenario’s uitgevoerd. Ook zijn alle 232 SDG’s opgenomen in het MOP. Om het MOP zo simpel mogelijk te houden, is het plan in een tijdlijn geplaatst. Om tot het MOP te komen, zijn er data verzameld van ruim 150 organisaties/ instituten/ personen, alsook data van internationale organisaties. Het MOP is op 20 december 2021 goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

| snc.com | Door: Redactie