• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kopieergedrag bij jonge ondernemers en design diefstal 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Een steeds toenemend probleem in de ondernemerswereld is kopieergedrag, vooral onder jonge ondernemers, waarbij ze ontwerpen en foto’s van anderen gebruiken ofwel stelen voor eigen gebruik. Het stelen van ontwerpen door ondernemers is een realiteit in veel sectoren, van mode tot grafisch ontwerp. Jonge ondernemers worden soms verleid om creatieve ideeën van anderen te kopiëren om snel succes of ‘likes’ te krijgen, zonder na te denken over de moraliteit of de juridische gevolgen.

Door de veranderende social media is tegenwoordig het overnemen of kopiëren van technieken/illustraties/designs van anderen heel gemakkelijk geworden, met een klik op de knop. Hoewel sommige van deze

ontwerpen dienen als inspiratiebron, baart de verontrustende trend van jonge ondernemers die niet alleen ontwerpen, maar ook complete foto’s van andere ondernemers laatdunkend overnemen of zelfs stelen, grote zorgen.

Het is één ding om een foto als illustratie te gebruiken, zoals vaak gebeurt in de voedselindustrie, waarbij men bijvoorbeeld een illustratie foto gebruikt voor een burger. 

Ondernemers moeten zich bewust zijn van de juridische en morele gevolgen van het gebruik van andermans werk en streven naar originaliteit en integriteit in hun eigen werk.

Tegenwoordig worden ook henna designs gestolen

Henna, een traditionele vorm van kunst die wordt gebruikt voor lichaamsdecoratie, wordt steeds populairder. In

landen zoals India, Pakistan, Marokko, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook in Suriname wordt henna traditioneel geassocieerd met culturele vieringen en ceremonies, zoals bruiloften en religieuze activiteiten. Het wordt gezien als een manier van zelfexpressie en schoonheid en heeft zowel een symbolische als decoratieve betekenis. Het stelen van henna ontwerpen van ondernemers, is een verontruste trend in Suriname die de creatieve industrie beïnvloedt. 

Een van de bekende henna artiesten, N.B., deelde haar ervaring over diefstal van foto’s en henna-ontwerpen met Dagblad Suriname.

“Als henna artieste met meer dan 6 jaar ervaring, ben ik teleurgesteld en verontrust door een recent voorval, waarbij een andere henna artiest mijn werk heeft geclaimd als haar eigen”, geeft N.B. aan. Volgens haar is het plaatsen van foto’s van haar bruids-henna creaties op de Facebook-pagina van een andere persoon, en het adverteren alsof die persoon deze werken heeft gemaakt, niet alleen misleidend, maar ook oneerlijk ten opzichte van N.B. Ze benadrukt dat dit voorval niet alleen haar harde werk en toewijding aan het vak ondermijnt, maar ook het vertrouwen van haar klanten schaadt.

(Foto’s: ter illustratie)

“Het is belangrijk dat alle henna artiesten, ongeacht hun ervaringsniveau, hun eigen werk presenteren en geen misleidende claims maken over de creaties van anderen”, zegt N.B. 

Gelet op de groei van de henna-business in Suriname, is het belangrijk dat henna artiesten elkaar ondersteunen en respecteren met elkaars werk en ethische normen naleven binnen hun vak. 

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie