• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inzet voor duurzame oceanen benadrukt tijdens 'Blue Talks'

| starnieuws | Door: Redactie

Ambassadeur Nicolas de Bouillane de Lacoste van Frankrijk voert het woord tijdens de 'Blue Talks' conferentie.

Op het symposium Blue Talk werd opgeroepen tot voortdurende samenwerking en gezamenlijke inspanningen om de complexe uitdagingen aan te pakken waarmee mariene ecosystemen in de Guianas-regio worden geconfronteerd. Door het uitvoeren van innovatieve oplossingen, het versterken van regelgeving en het

bevorderen van partnerschappen tussen belanghebbenden, kan de weg naar duurzaam visserijbeheer en behoud van mariene hulpbronnen worden uitgestippeld. Hiermee wordt een gezonde en welvarende toekomst voor zowel kustgemeenschappen als ecosystemen gewaarborgd.

De conferentie is gehouden in de Franse Residentie in Suriname over oceanen en duurzame ontwikkeling. Het evenement, georganiseerd door de ambassade van Frankrijk en de Verenigde Naties in Suriname, bracht een diverse groep belanghebbenden samen, waaronder vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee, het bedrijfsleven, NGO's, de academische wereld en internationale organisaties, die allen bijeenkwamen om de urgente kwestie van oceaanbeheer en -bescherming te bespreken.

Ambassadeur Nicolas de Bouillane de

Lacoste benadrukte het belang van de komende Oceanenconferentie van de Verenigde Naties, die in juni 2025 door Frankrijk zal worden georganiseerd, waar de wereldgemeenschap zal samenkomen om de actie te versnellen voor "het behoud en duurzaam gebruik van de oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling". Hij benadrukte dat collectieve toezeggingen om de vervuiling van de zee en illegale visserij aan te pakken cruciaal zijn voor het bereiken van de 2030-agenda. Daarnaast voerde hij aan dat samenwerking met NGO's en de gemeenschap essentieel is om ervoor te zorgen dat maritieme activiteiten in overeenstemming zijn met duurzame praktijken.

De conferentie bestond uit presentaties van een aantal deskundigen, onder wie Charlene Sanches die namens Total Energy een presentatie gaf over de inzet van het bedrijf voor verantwoorde energieproductie en milieubescherming in de Surinaamse offshoreprojecten. Michel Amafo, directeur van de Maritieme Autoriteit van Suriname (MAS) onderstreepte in zijn presentatie de toewijding aan veiligheid, beveiliging en duurzaamheid bij het reguleren van scheepvaartactiviteiten binnen de Surinaamse wateren. Hij benadrukte de integrale rol van MAS in het faciliteren van verschillende industrieën, waaronder olie en gas, landbouw en visserij, terwijl tegelijkertijd milieubescherming en efficiënt transport worden gewaarborgd.

Haydi Berrenstein, manager van de Foundation for Research, Education and Awareness in Ecosystems, Biodiversity, and Aquaculture, benadrukte het belang van het behoud van natuurlijke habitats, zoals mangroves, voor kustbescherming en het behoud van biodiversiteit. Claus Eckelmann, Regional Forestry Officer van de FAO, onderstreepte ook het nut van mangrove ecosysteem, niet alleen voor de bescherming van de laaggelegen kust van Suriname, maar ook om duurzaam visserijbeheer mogelijk te maken. Hij legde verder uit dat het Guyana Noord-Brazilië plateau, een kritisch mariene ecosysteem dat significante visbestanden ondersteunt en het levensonderhoud van duizenden vissers in Suriname, Guyana en Frans Guyana ondersteunt, effectieve bestandsevaluaties en de implementatie van regelgeving vereist om overbevissing te voorkomen en de levensvatbaarheid van mariene hulpbronnen voor toekomstige generaties te garanderen. Bovendien wees de FAO op het belang van effectieve controle- en handhavingsmechanismen om naleving van de regelgeving te garanderen en illegale, ongereguleerde en ongemelde visserijactiviteiten (IUU) te voorkomen.

Parallel aan de inspanningen van de FAO leidt het Wereld Natuur Fonds (WWF) regionale initiatieven om IUU-visserij te bestrijden en bedreigde soorten zoals zeeschildpadden te beschermen. Soraya Wijntuin, de Oceanen Coördinator van WWF Guianas, legde de nadruk op de gezamenlijke inspanningen van verschillende belanghebbenden om regionale actieplannen te ontwikkelen en de controle- en handhavingscapaciteit te verbeteren "De afname van de zeeschildpaddenpopulaties, met een afname van meer dan 90% van het aantal nesten in sommige gebieden, onderstreept de dringende behoefte aan gecoördineerde actie over de grenzen heen," merkte Wijntuin op.

| starnieuws | Door: Redactie