• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inzamelingsactie gestart voor herstel monument SLM-vliegramp in Paramaribo

| waterkant | Door: Redactie

Op de begraafplaats Rusthof, gelegen aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo, staat het monument ter nagedachtenis aan de vliegramp van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) vlucht PY-764 op 7 juni 1989. Op die tragische ochtend stortte het vliegtuig neer nabij luchthaven Zanderij.

Bij deze grootste vliegtuigramp in de Surinaamse geschiedenis kwamen 176 mensen om het leven, waaronder negen bemanningsleden. Slechts 11 passagiers en een hond overleefden de ramp. Nu, bijna 36 jaar later, heeft het monument zichtbaar te lijden gehad van de tand des tijds.

De platen met de namen van de slachtoffers van de vliegramp, die bevestigd waren aan

het monument, zijn zelfs weggehaald en vernietigd. De platen liggen her en der in stukjes op de grond, wat duidelijk maakt dat het een doelgerichte vernielingsactie is. 

Diego Lapar, die zich al jaren in de vliegramp in Suriname verdiept, was begin november naar de begraafplaats getogen en zijn hart brak bij het zien van de op de grond liggende plaquettes.

“Het is alsof de ramp opnieuw heeft plaatsgevonden. De naamborden liggen op de grond net als de slachtoffers 35 jaar terug. Op de koop toe staat de begraafplaats nu onder wied, waardoor ik nog meer aan het rampgebied herinnerd word”, zei Lapar

aan Waterkant.Net.

Om het eerbetoon aan de slachtoffers en hun families in stand te houden, is een inzamelingsactie gestart voor het herstel en onderhoud van het gedenkteken. De werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat het monument en de omgeving er op 7 juni 2025 weer waardig en verzorgd bijstaan. De herstelwerkzaamheden omvatten:

Ook wordt gekeken naar het opknappen van het groen op de begraafplaats en een vervallen huisje ter plaatse (foto onder).

Om de werkzaamheden mogelijk te maken, wordt financiële en materiële hulp gevraagd. Donaties zijn welkom via deze via deze ‘Go Fund Me’ inzamelingsactie of rechtstreeks via:

Bedrijven die diensten of middelen kunnen bijdragen, worden ook van harte uitgenodigd om te helpen.

De vliegramp van 1989 trof vooral Surinaamse Nederlanders en prominente passagiers zoals leden van het Kleurrijk Elftal en de band Draver Boys. Het herstellen van het monument is niet alleen een eerbetoon, maar ook een manier om de herinnering levend te houden.

| waterkant | Door: Redactie