• vrijdag 01 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INVASIE CHINESE ELEKTRISCHE AUTO’S DREIGEN NOORD-AMERIKA TE VEROVEREN – VS VREEST DOMINO-EFFECT

| united news | Door: Redactie

Bron: Yahoo finance

Mexico en de Verenigde Staten slaan plotseling de handen ineen uit vrees voor Chinese elektrische auto’s. Deze goedkope wagens dreigen de snelgroeiende Mexicaanse markt te overspoelen en lokale fabrikanten als GM, Ford en Tesla te verpletteren.

Chinese auto’s rukken op in Mexico. De import van elektrische en plug-in hybride wagens steeg er in het eerste kwartaal met maar liefst 444% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens persbureau Reuters is inmiddels al 1 op de 10 verkochte auto’s in Mexico Chinees. Alleen al vorig jaar betraden maar liefst zeven nieuwe Chinese merken de Mexicaanse automarkt.

“Plotseling zie je overal

Chinese auto’s rijden in Mexico”, zegt Juan Carlos Baker, voormalig Mexicaans vice-minister van Buitenlandse Handel. “Hun marketing is agressief en hun auto’s vallen steeds meer op straat op.”

Zowel Mexico als de VS proberen de Chinese opmars te stuiten. De toenemende import en Chinese investeringen in Mexico baren zorgen. Baker, die zelf mee onderhandelde over het USMCA-handelsverdrag, vertelt dat de dreiging van goedkope Chinese elektrische auto’s tijdens de onderhandelingen (2 jaar geleden) nog geen issue was.

De VS vreest met name dat Mexico misbruikt zal worden als achterpoortje om Amerikaanse importheffingen te omzeilen. President Biden verhoogde deze onlangs naar 100%.

Hoewel er nog

geen Chinese autofabrikanten in Mexico actief zijn, heeft BYD wel al plannen voor een fabriek aldaar. De topman benadrukt echter dat de Amerikaanse markt (voorlopig) niet op de planning staat. Voor Chinese autobedrijven is export steeds belangrijker naarmate de thuismarkt verzadigd raakt.

Latijns-Amerika is een ideale springplank. Landen met veel vrijhandelsverdragen, grondstoffen en goedkope arbeid lonken. “Een perfecte match”, aldus analist Felipe Munoz. “De Mexicaanse markt, met 1,2 miljoen verwachte verkopen per jaar, groeit nog steeds.”

Mexico volgt daarmee het voorbeeld van Brazilië, waar Chinese merken als BYD en Great Wall al fabrieken draaien. De verkoop van Chinese elektrische auto’s steeg daar met maar liefst 91%. In heel Latijns-Amerika bezitten Chinese merken al 86% van de markt voor elektrische auto’s, mede dankzij scherpe prijzen. “Ze zijn in deze ontwikkelingslanden vaak de enige betaalbare optie”, zegt Munoz. “De regelgeving en veiligheidsnormen zijn hier ook minder streng.”

De Chinese exportdrift stuit echter op weerstand. Europa, waar Chinese elektrische auto’s zo’n 7% marktaandeel hebben, startte een onderzoek naar subsidies. Onlangs werden zelfs importheffingen tot 38% opgelegd. De VS deed hetzelfde met een verhoging van 25% naar 100%.

Deze maatregelen lijken effect te hebben. Volgens Duo Fu van Rystad Energy richten Chinese autofabrikanten hun investeringen nu eerder op andere markten. “De VS is voor hen op dit moment niet cruciaal.”

De veranderende dynamiek leidt tot heroverweging van het USMCA-verdrag, twee jaar voor de geplande evaluatie. Nieuwe Mexicaanse leiders en een mogelijke terugkeer van Trump kunnen de aanpak ten opzichte van Chinese elektrische auto’s echter compliceren.

Baker verwacht echter niet dat Chinese bedrijven de strikte herkomstregels van het USMCA kunnen omzeilen. “De eisen voor regionale waardecontent, loonkosten en auto-onderdelen zijn zo hoog dat het onmogelijk is om een Chinese auto in Mexico ‘in elkaar te zetten’ en als Mexicaans product te exporteren naar de VS.”

GEO-ECONOMIE

| united news | Door: Redactie