INTERNATIONALE OLIEMARKT ONTWIKKELD WEER WAT KRACHT
| united news | Door: Redactie
De olieprijzen daalden op vrijdag, maar noteerden een tweede opeenvolgende week van winst, gesteund door een renteverlaging in de VS en een daling van de Amerikaanse olieaanvoer.
Signalen van een vertraging in de economie van de grote grondstofconsument China gaven de prijzen een plafond. Maar voor de week stegen beide benchmarkprijzen met meer dan 4%. “De markt concludeerde dat een niveau onder de $70, gecombineerd met hedgefondsen die recordmatig pessimistisch zijn over hogere prijzen voor ruwe olie en brandstoffen, een recessie zou vereisen om gerechtvaardigd te zijn. Een risico dat deze week door de sterke renteverlaging in de VS werd verminderd,”
De prijzen stegen meer dan 1% op donderdag, een dag na de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de rente met een halve procentpunt te verlagen. Renteverlagingen stimuleren doorgaans de economische activiteit en de energiebehoefte, maar sommige analisten maken zich zorgen over de zwakte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. “De renteverlagingen in de VS hebben het risico-sentiment ondersteund, de dollar verzwakt en de olieprijzen deze week gestabiliseerd,” zei Giovanni Staunovo, analist bij UBS. “Het kost echter tijd voordat renteverlagingen de economische activiteit en de groei van de oliebehoefte ondersteunen,” voegde hij eraan toe.
De
Ongeveer 6% van de ruwe olieproductie en 10% van de aardgasoutput in de Amerikaanse Golf van Mexico was na orkaan Francine offline, volgens de laatste update van het Amerikaanse Bureau of Safety and Environmental Enforcement.
Extra ondersteuning voor de olieprijzen kwam van een daling van de Amerikaanse olievoorraden naar het laagste niveau in een jaar vorige week. Toenemende spanningen in het Midden-Oosten, die het risico op verstoring van de aanvoer verhogen, hebben de olieprijzen verder gestimuleerd. Israël kondigde op vrijdag aan dat het een hoge Hezbollah-commandant en andere senior leden van de Libanese beweging heeft gedood in een luchtaanval op Beiroet, terwijl de vrees voor een bredere oorlog toeneemt. Toch zei de Amerikaanse president Joe Biden dat het realistisch blijft om een staakt-het-vuren in Gaza te bereiken, en vertelde hij reporters: “We moeten ermee doorgaan.”
In China vertraagde de raffinageproductie voor de vijfde opeenvolgende maand in augustus, en de groei van de industriële output bereikte het laagste niveau in vijf maanden. China gaf ook zijn derde en waarschijnlijk laatste batch brandstofexportquota voor het jaar vrij, waarbij het volume in lijn blijft met de niveaus van 2023. “Deze stap geeft aan dat de raffinagemarges te zwak zijn om een verhoogde activiteit te rechtvaardigen,” zei StoneX-analist Alex Hodes in een notitie op vrijdag. Ondertussen hebben olieraffinaderijen in Azië, Europa en de VS te maken met een daling van de winstgevendheid naar meerjarige lows.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie