• woensdag 27 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INTEGRATIE ENERGIESECTOR MOET BETER | MEER TOEGANG TOT SURINAME EN GUYANA GEWENST

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Eddy Frankel, directeur Downstream en Power bij Staatsolie, en Jerome Dookie, voorzitter van de Energiekamer van Trinidad en Tobago.

De Voorzitter van de Energiekamer van Trinidad en Tobago, Jerome Dookie, roept op tot de verwijdering van belemmeringen voor regionale integratie binnen de energiesector in het Caribisch gebied.

Tijdens een bijeenkomst van de Energiekamer op vrijdagavond in Port of Spain pleitte Dookie ervoor dat obstakels voor de vrije stroom van arbeidskrachten en apparatuur weggenomen worden, wat essentieel is voor de gehele regio, ook voor Suriname en Guyana waar de offshore-sector nu in opmars is.

Volgens Dookie liggen er aanzienlijke kansen voor het verbinden

van infrastructuur in het Caribisch gebied, zoals het koppelen van de elektriciteitsnetwerken in de Oostelijke Cariben om de handel in energie uit geothermische bronnen te vergemakkelijken. Ook pleit hij voor gasleidingen om de onlangs ontdekte gasbronnen in Guyana en Suriname te verbinden met het goed ontwikkelde gasnetwerk van Trinidad.

“Wij geloven dat er een enorm potentieel is voor verhoogde handelsdiensten binnen de Caribische regio, en dat alle bedrijven en landen hiervan uiteindelijk zullen profiteren,” aldus Dookie.

Eddy Frankel, directeur van Downstream en Power bij Staatsolie, gaf tijdens het evenement een presentatie over de energiesector in Suriname. Hij gaf onder andere aan dat

de productie van olie op het land momenteel 6,3 miljoen vaten per jaar bedraagt, wat neerkomt op een dagelijkse productie van 17.000 vaten. Dit behelst zowel de winning van aardolie als de productie van brandstoffen.

Frankel ging ook in op de vooruitgang bij de energieopwekking. “Wij wekken zowel elektriciteit op via turbines die zware stookolie gebruiken als via waterkracht. Onze waterkrachtcentrale heeft een geïnstalleerd vermogen van 96 megawatt, terwijl ons hydro-elektrische project een capaciteit heeft van 139 megawatt. Samen leveren wij 70% van de elektriciteitsmarkt in Suriname en werken wij aan de ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten,” aldus Frankel.

De aanwezigheid van grote natuurlijke hulpbronnen en de groeiende energiebehoefte van de Caribische regio bieden volgens Dookie een unieke kans om samenwerking binnen de regio te versterken. “Een meer geïntegreerde aanpak voor energie-uitwisseling en infrastructuurontwikkeling zou de Caribische landen economisch ten goede komen en de energiezekerheid verhogen,” zei hij. Trinidad, dat bekend staat om zijn goed ontwikkelde gas- en petrochemische industrie, kan volgens Dookie de spil vormen in het coördineren van deze inspanningen.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie